Fotozine “Žičani okidač” : ISSN 1334-0352 : s vama od 6. 6. 1998

fotozine
fotografija
druženja
prilozi
sitnine
prijavnica
nadimak:

lozinka:

upamti me
trenutno prisutni:

Android FotoMobApratTel s 14 – megapikselnom kamerom
janimir
[04. 10. 2010.]

…Fototel možda? :)

Ma znam da nam se većini kosa diže na glavi kad nam netko veli “e , a kuiš, ima 5 megpiksela u mobu. e…”, a znam da neki, vještiji i maštovitiji, sasvim solidne i vizualno zanimljive kolekcije rade i s manjim mobitelima u kamerama… i da - znam da ovo nije nešto što bih ljudima preporučio (bar dok ga ne probam :)) no vrijedi zabilježiti da je (čini mi se prvi) došao na tržište:

Altek Leo - Android 2.1, 3,2 inča WVGA zaslon osjetljiv na dodir, Wi-Fi, Bluetooth, 3G i HSPA… 14Mpixela, 3x optički zoom @ Gadgeterija


Zabac
[04. 10. 2010.]

To je ono kaj prodaje proizvod!!!!!

A tek kad pacijenti vide koliku karticu treba kupiti za smjestaj slika.

janimir
[04. 10. 2010.]

(btw, “fototel“ je bezveze - došlo mi od od početka fotoaparata i početka telefona što na koncu daje fotkanje na daljinu… bolje bi možda bilo fotofon, no photophone je neki dripac već zmislio… ;))

Zabac
[04. 10. 2010.]

E, da nije bilo Grahama, zene bi imale (pre)vise vremena. Kakve bi im tek onda gluposti padale na pamet. LOOL

Daddo
[04. 10. 2010.]

mislim onak... kužiš... gledam sličicu i sam sebi velim... ma nemre to bit...

Najprvo.. Google se nateže s tim Androidom i parniči s Oracleom koji je nedavno akvizirao Sun Microsystems.

Miriši na nevolje i to jako... Android programeri nisu sretni, tako da je budućnost androfona u najmanju ruku skupa i upitna.

A foto dio? Ne vjerujem u neku preveliku kvalitetu. Tko bi pametan gurao stvarnih 14Mpix u aparat koji radi na takvoj baterijici i s takvim značajkama? Ako sam dobro vidio na slici, fotokarakteristike nisu ne znam kak impresivne (83mm krajnja žarišna, što daje raspon 28-80 sa f3-5.6)...

Ne vidim razlog za wow efekt, samo navalu i osvajanje tržišta i hrpu nedokuhanih aplikacija za android...

Zabac
[04. 10. 2010.]

Androida bu se valjda i sam Google odrekel. Prestali su raditi telefone (Nexus One). Fali im karizme kakvu ima Apple sa svojim iPhone-om. Mislili su da buju usicarili na prepad, ali ocito nije tako. Vidim da i Symbian lagano posustaje. Fali im podrska korisnicima, ducan s korisnim i beskorisnim programima, ducan s multimediom. iPhone je objedinio sve to. Ne kazem da se ne da sve to rucno unjeti, od muzike, filmova, programa, ali ovako je elegantnije. Napokon je micropayment dobio i smisao od strane korisnika takve vrste placanja.

susko
[04. 10. 2010.]

Zaba, sorry ali trkeljaš bezveze.

Android raste na tržištu OS-ova dok iOS opada.

Google hardware ne zanima, nego se oni fokusiraju na software, a Nexus One je engineering sample telefona za developere i programere prvenstveno (to je u biti telefon skoro identičan HTC Desireu).

Neznam o kakvoj ti karizmi govoriš, ali kad mi mobitel triba stalno biti u futroli da mu se ne zagrebe maska, kad nemoš ništa napravit s njim ako ga ne jailbreakaš (a i onda moraš prolit krv da to radi kako spada, a da ne govorim tromost nakon JB i agoniju novih updateova), kad ti za bilo kakvu interakciju sa telefonom triba onaj horor od itunesa ili kad nemoš pogledati nikavu animaciju/element u flashu, onda mi ta "karizma" ne znači puno u životu.

Da ne govorim kako je Android market daleko povoljniji i manje fašistički za developere.

A na kraju za hardverski inferiorniji uređaj košta 2-3x više od boljeg uređaja baziranog na Androidu :)

susko
[04. 10. 2010.]

Da ne bi bilo da govorim bezveze... 1.5g sam ima iphone jer u vrijeme kupnje nije bilo ništa slično na tržištu i njegova prednost je što je bio najbolji uređaj tog tipa u to vrijeme, ali u novije vrijeme izgleda smiješno (i precjenjeno) kraj android konkurencije

Zabac
[04. 10. 2010.]

Sto ljudi, sto cudi. Neko nosi mob u futroli, kao sto neko svakih par dana glanca auto. Ja drzim u futroli bilo koji mobitel cisto higijene radi jer oni preklopni su mi katastrofa.

Drugo, nisu mi jasni ljudi koji JB-kaju iPhone, pa zakaj to ne naprave s autom????

Trece, Flasj je govno na kvadrat, ne zato kaj je Adobe kriv, nego polupismeni developer kojima je IE jedan i jedini preglednik interneta.

Cetvrto, kaj znaci povoljniji market? To je stvar odabira. Glupan onaj koji kupi Mercedes, kad i Dacia ide po cesti.

O Fasizmu moremo raspravljati, jer je Google vise fasisticki nastrojena kompanija (posipana cvijecem i eko sranjima), od Applea. (Sjeti se Chrome preglednika, sta ko mora znati kaj ja gledam i kam idem)

Pokazi gdje Uredjaj s Androidom kosta 49kn (u bilo kojij varijavti), jer sam iPhone platio 98kn.

Mozda trkeljam, ali su to moja trkeljanja.

Zabac
[04. 10. 2010.]

Jos nekaj. Kupio sam iPhone jer je to prvi moj telefon koji radi.

Imao sam MDA, Nokia 7650, P800, P990i (to su valjda ovi pametni) i niti jedan nije radio kako treba. Sinhronizacija s racunalom NIJE radila (ne onako kako su se hvalili).

Daddo
[04. 10. 2010.]

Android će biti ozbiljna konkurencija bilo čemu kad se riješi spor s Oracleom u vezi patenata... dotad nitko osim Kineza (koje nikad nije bilo briga za patente i intelektualno vlasništvo) štancat neće android powered gadgete.

Da android može bit dobra stvar - može. A koliko dobra, ovisi samo o bazi korisnika koju stvori i količini love koja će Googleu ostat ako ga se proglasi krivim za to za što ih tuže (ripoff Suna i Jave) a koju će biti voljan upumpat u razvoj aplikacija za tu platformu. Trenutno je jedina prednost Androida nepostojanje licenci za development aplikacija za uređaje koji tek stidljivo dolaze na tržište.

Dok se ne riješi pravna zavrzlama ovako ili onako za Google... Symbian/JME je ipak neprikosnoveni car mobilnog tržišta aplikacija i to samo zato jer Apple ima prema developerima na iOS platformi politiku gulikože kakvu ima.

susko
[04. 10. 2010.]

Sjedneš na piće i moraš mob držati u futroli na stolu da se ne izgrebe, a ako imaš masku ond ti poveća volumen mobitela za 50%.

Sa JB-om iphone postane donekle funkcionalan, bez JB je smiješan, nemoš instalirati aplikacije osim onih "odobrenih" od applea, moraš imati kreditnu karticu i dati podatke za kupovinu svega (:)), nemoš dobit low level pristup ničemu, nema pravog mulittaskinga, nemože se koristit za tethering ili prebacivat fajlove, bluetooth nema nikakvu funkcionalnost van rudimentarnog povezivanja sa headsetom, nemoš snimati video (2 i 3G) itd.

Flash radi dobro na Desireu recimo, i imaš sajtova koji imaju elemente sučelja izvedene u njem, sad to što Apple oće progurat svoj standard, a ne flash je drugi par opanaka, da ne govorim kako bi uvođenjem flash podrške opao broj downloada igara sa app storea jer bi umjesto toga moga igrati besplatne igre u browseru.

Povoljniji market znači to da distributer (google) ima jeftinijui i manje lihvarski odnos prema proizvođačima aplikacija i da ima manju kontrolu sadržaja, android ti omogućava instalaciju appova s kartice, mobitela, bluetootha... kako god da je nabaviš i kakva god bila dok ti apple striktno ograničava samo na itunes.

Nije niti google sveta firma, ali su daleko pošteniji i otvoreniji od applea... čak je i Microsoft prema appleu nevinašce.

Što se tiče cijene, to je sve do distributera (operatera) i tu ima svakavog čušpajza, tako kad ti mob platiš 98kn dobro pljuneš sa dvogodišnjim ugovorom sa skupim minutama i minimalnom potrošnjom.

Zabac
[04. 10. 2010.]

Zar je bolje s izdavačima i izvođačima? To nitko ne spominje. Sjetite se ZAMP. Placate namet na svaki prodani prazni bit.

Budemo vidli kaj se tice Symbiana (mislim da trenutno gubi dah). On je kao i 8-bitni CPU. Ima ih najvise na svijetu, ali nisu No.1.

Zabac
[04. 10. 2010.]

Mislim da HTML 5 nema veze s Apple-om.

"...kako god da je nabavis...", da tocno da Apple ne podrzava instalaciju programa koje nije odobrio. To je po meni OK, jer nema silnoga smeca koji mogu biti i maliciozni, blokirati rad uredjaja i kradje podataka.

Ovo s postenjem ne kuzim, brutalno su snimali navike preko Chrome-a i to bez znanja vlasika. Dragi Bog zna kaj su sve krali i kam su to sve slali.

Iza svega opet stoji novac i zelja individua (kojih je na milione), koji hoce ukrasti i ne (pre)platiti programe "koji su im zivotno vazni".

To kaj sam ja spreman placati preskupe minute i pretplate, to je moja stvar, tj. stvar odabira. Isto kako ljudi (ne previse bogati), pljunu 1/2 miliona kuna za Touareg.

Mislim, nije mi jasno, zakaj zivotna pravila kod jedne vrste robe vrijede, a kod druge ne? Ja to povezujem opet s novcima. Dok za (dobar) mobitel, racunalo, fotoaparat dio ljudi ima novaca, za skupi auto nema i onda pocinju preseravanja. Nisam cul da je neko kupil CL65 i kukal kak puno trosi, kak su gume skupe, pa servis, pa osiguranje... Isto nisam cul da je neko nekoga uvjeraval kak je mogel bolje projti da je kupin Nissana ili Hondu.

seewolf
[04. 10. 2010.]

jesam ja prije par godina rekao, zasto stavljati fotice u mobitele, stavimo mobitele u fotice. napokon je ta pomisao dosla i do kine! :d.

Daddo
[04. 10. 2010.]

@Zaba... Flash je drek na kvadrat zbog Adobea a ne zbog OS-a na kojem se vrti. Delaš aplikaciju za OS a ne OS za aplikaciju, ne? Interesantno je da je i na Linuxu ista stvar s Flashom (libflash.so savršeno dobro ruši vatrenu lisicu) ko i na MS-u (na 64bitnom MS OS-u Flash radi stabilno i dobro samo i jedino ako imaš ovlasti lokalnog administratora, a krivica za to je isključivo Adobeova jer nisu pazili prilikom pisanja po registry bazi!).

Ostatak rasprave i prepucavanja o HTML5 ili nečem čega još nema a zove se srebrni metak jednostavno nije nešto u što bih se upuštao.

Foto-dio ovog android telefona nitko ne komentira?

spetreko
[04. 10. 2010.]

Nemrem sve ovo citat a da se ne ukljucim. Ponosni sam vlasnik HTC Desire i ne mogu se nacuditi svim nemogucim stvarima koje je ovo cudo od sprave u mogucnosti odraditi i to na kako jednostavan nacin. A da ne pricam o bezbrojnim besplatnim aplikacijama koje su dostupne na Android marketu i to na nevjerovatno jednostavan i brz nacin.

spetreko
[04. 10. 2010.]

@Zaba - i da - svoj HTC sam preko Vipa (rekao si u bilo kojoj varijanti) uz ugovor platio 9 kuna, a ne 49 ili stravičnih 98 kuna! :-))

bugs_bunny64
[04. 10. 2010.]

da android gubi korak?? pa tek su poceli skidati apple sa trona, ako se ne varam u prosloj godini je android platforma najprodavanija u americi, u stvari ima sve prednosti apleovog cuda i ni jedan nedostatak...google nije nikad ni radio telefone, nexus one je napravio htc, jedino ime ima og google-a na sebi,uglavnom ja svog desirea nemjenjam ni za 3 iPhonea :)

bugs_bunny64
[04. 10. 2010.]

sad sam procitao cjelu temu i da se nadodam jos ovo,najveca prednost androida u odnosu na aple je ta sta ti dopusta da personaliziras telefon na nacin koji zelis i kako zelis, sve se moze mijenjati i prilagoditi potrebama i zeljama krajnjeg korisnika sta kod aplea nije slucaj u stvari skoro pa nista se i ne moze prilagoditi...a da ne govorim da ni muziku ne mogu s kompa normalno prebaciti bez itunesa, debilno na kvadrat...najbolje da mi zabrane i koristenje pojedinih tipjka na tipkovnici, mislim kupio sam mobitel i onda mi neki tamo malisa sa cvikama koji u zivotu nije iozasao iz ureda govori sta ja mogu il ne mogu sa njime...a jailbrake ponistava garanciju ako se ne vara tako da i nije neka vesela opcija za mob koji kosta vise tisuca kn...

janimir
[04. 10. 2010.]

ajme kaj sam ja zakuhal? mobitel prepucavanja ujesto dgitalka u mobitelu prepucavanja :P)))

p.s. predvečerje i večer su bili krasni za fotkanje, kaj ste fotkali sa smarfonima i “čatali” uz put? :P

Tomislaw
[04. 10. 2010.]

Je, ti si zakuhal, al to je u redu, ti ko guzda moraš voditi primjerom. :-p

Zabac
[05. 10. 2010.]

O Boze, trebal sam drmnuti koju pivu.

A kad Nikon napravi mobac. Eeee, to bu mobac za cijelo stoljec. LOOL

Night
[05. 10. 2010.]

Čekamo prvi mobitel sa EF mountom i FF senzorom. :)

Zabac
[05. 10. 2010.]

http://www.intomobile.com/2010/07/17/iphone-4-shoots-some-hot-video-with-50mm-slr-lenses/

Ovo je vec bilo, ali da se podsjetimo.

HTC Desire kosta 9 kuna Sve za posao 400 + 424kn za 16GB karticu.

U i500 iPhone je 1kn (sto je 9 puta jeftinije). LOL

Seba
[05. 10. 2010.]

a sad ga i vi kenjate... Svaki mobitel ima svojih mana i prednosti. Očito je da iphone može uzet neko ko nikad nije koristio smartphone i koristit ga sasvim u redu, ali napredni rad tu staje. Na androidu se neće snaći svaki amater i laik (znam barem 3 ljudi), ali jednom kad savladaš osnove nema kraja. Sa Iphoneom možeš dubit na glavi i nećeš moći raditi pola stvari kao sa androidom. Nekom je to velika mana, ali je većini prednost jer 90% ljudi koji kupe Iphone ga kupe jer je, jelte, Iphone, a neznaju razliku između regular i smartphonea, pa im samim tim i ne nedostaje multitasking i sl. stvari, koje bi ga samo zbunjivale na Androidu.

Ponosni vlasnik Desire-a :D. A moram se pohvalit šta sad.

gero
[05. 10. 2010.]

a jeste me vrijeme pregazilo...a ja sve mislio da mobiteli sluze za telefoniranje:-)))

zatom
[05. 10. 2010.]

ovaj zaba je nesto tipa thule..

Zabac
[05. 10. 2010.]

Ne volim kad su ljudi iskljucivi. Ista rasprava je Nikon-Canon, Commodore-Spectrum ... LOL

zatom
[05. 10. 2010.]

pa to je upravo to kaj ti radiš.ajfon i ništa drugo.

Daddo
[05. 10. 2010.]

I dalje nitko ne komentira fotodio tog Androida?

Meni svejedno. Ne trebam 14MPix ni u čemu, ali guranje istih u mobitel je malo bedasto, tim više što je to veća količina podataka za zapisivanje a autonomija je ionako problematična kod Mobitel-Fotoaparat-WLAN-Pametan uređaja.

Nemate ovlasti aktivnog sudjelovanja. Morate biti registrirani i prijavljeni.

site copyright © 1998.-2019. Janko Belaj / Fotozine "Žičani okidač"   [site powered by Zine V3 alpha 9.1]   .:korisnički ugovor / terms of use:. …& obavezno štivo!
built with bbedit Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Zbog nekog doista blesavog EU zakona dužni smo vas informirati da i naš Fotozine rabi cooki-e (kažu da su to “kolačići”) kao i valjda 99.999% stranica na kugli zemaljskoj. Za izvan nje nemamo informacija. S tim keksima mi ne otkrivamo vašu dob, visinu, debljinu, sposobnost kadriranja, lažiranje exifa i niš takvoga, već nam samo pomažu da se logirate i tak to. A kaj sad možete? kliketnut dole i reć poruci izazvanoj idiJotskim zakonom adio… (A mi smo vas zakonski informirali :P ;))

Bla, bla, tri put Hura i O’Kej…