Fotozine “Žičani okidač” : ISSN 1334-0352 : s vama od 6. 6. 1998

fotozine
fotografija
druženja
prilozi
sitnine
prijavnica
nadimak:

lozinka:

upamti me
trenutno prisutni:
 klun
 Aid

inkjet za crno-bijelo
Maneki_Tamotip
[11. 03. 2009.]

poštovani,

nešto razmišljam o kupovini foto printera, pri čemu me zanima isključivo crno bijeli ispis. razočaran (u nekim slučajevima katastrofalnom) kvalitetom informacija, koje su o svojim proizvodima na netu ponudila sva trojica velikih igrača, zamolio bi nekog upućenog da mi odgovori na ovo čudno pitanje.

dakle, mogu li printeri "više kućne" klase a3 formata, tipa hp 8800 ili 9180, canon 9500, epson r2400 printati i ako u sebi imaju samo ona svoja dva ili tri crna i siva ketridža, a da su ostali slotovi za boje prazni? ili zahtijevaju da svi slotovi budu puni (i nezaštopani!) pa makar se ti ketridži i ne koristili za konkretnu fotku?


Berty
[11. 03. 2009.]

iskreno ti na tvoje pitanje ne znam odgovoriti . nisam nikad probao isprazniti color ketriđe , možda bi to pomoglo ...

osobno sam na više printera printao c/b fotke i rezultati su bili dosta loši . Kolore rade dobre ali iz nekog razloga c/b fotke su tonski baš bile izrazito loše . nikad nisam bio zadovoljan dobivenim ...

inace sad imam HP 8750

Maneki_Tamotip
[12. 03. 2009.]

bertys30, hvala na odgovoru.

a vezano za "ali iz nekog razloga c/b fotke su tonski baš bile izrazito loše . nikad nisam bio zadovoljan dobivenim ... ". zar nisu svi oni već prije 3 ili 4 godine riješili taj problem metamerizma? hp navodno još sa 8450 (prethodnikom ovog tvog) koji je cb printao samo crnim ketridžima. a u to doba su i druga dvojica izbacivali svoje modele s "odvojenim" ispisom za cb. ili si mislio na nešto drugo kad si spominjao tonove?

Darmok
[12. 03. 2009.]

znam da je Damir Tiljak svojedobno baš govorio na nekom predavanju o printerima za Crno-bijeli ispis i o problematici crno-bijelog ispisa .

Možda da njega pitaš....

sira
[12. 03. 2009.]

Imam stariji model HP 7760 A4 sa dva kertridža.

Uz trikolor se može staviti i photogrey HP59

za CB ispis koji menja crni.

Nisam printao ni jednu CB fotku tako da ti ne mogu reći

kakav je kvalitet al ako koristiš kvalitetan papir

trebalo bi da je odličan jer su kolor fotke odlične.

zhrsan
[12. 03. 2009.]

Zeliš li ovo? ili možda ovo a jeftinji i Highly Recommended :D

maltus
[12. 03. 2009.]

Danasnji inteligentni printeri i ketridi znaju kada nema tinte pa STANU usred ispisa dok ne promijenis odredenu boju pa nastave rad gdje su stali !

Tako da UVIJEK moras imati sve ketride pune, naime svaki u sebi ima dio elektronike koji "njuska" koliko ima tinte i to dojavljuje samom preinteru!

Sretno!

Maneki_Tamotip
[12. 03. 2009.]

darmok i sira,

nije moj problem "problematika crno bijelog ispisa" općenito gledano, nego samo ovo konkretno "tehničko" pitanje. no svejedno hvala na trudu i željom za pomoći.

zhrsan,

znam za taj sajt i njegove testove, a "ovo" ne želim jer je puno preko mojih potreba. svejedno isto hvala.

maltus,

znam da stanu ako nema boje i slično, i znam da je obično tako da traže da su im svi ketridži funkcionalni, no sam se nadao, a i još se nadam, da nije baš svaki printer takav. a za ove se i dalje nadam da je to moguće, s obzirom da oni imaju opciju printanja samo sa crnim ketridžima, pa bi mi bilo logično... (bez brige, znam da ne bi i proizvođačima).

no u slučaju da tako jest, ima li možda kakva caka da ih se zezne pa da pomisle da je sa svim njihovim ketridžima sve ok?

naime, ne vidim razloga zašto bi sponzorirao spomenute proizvođače kupovinom nečega što mi ne treba, tj. tih kolor ketridža, bilo zato što su se zaštopali od nekorištenja, bilo zato što su se potrošili jer sam svakih n dana išao printati nešto potpuno nepotrebno, e da se isti nebi zaštopali.

maltus
[12. 03. 2009.]

Ah mislim, cak sam siguran, to je nemoguca misija ....

Napredak i elektronika rade svoje, svidalo se to nama ili ne.

kkatic
[12. 03. 2009.]

na HP-u ne moraš imati color catrige pune (ali moraju biti unutra makar i prazni) da bi mogao koristiti crni...problem nastane samo kad nema crnog, onda printer ne radi :)

kkatic
[12. 03. 2009.]

možeš probati nabaviti prazne kod ovih što ih pune

kopca
[12. 03. 2009.]

Dobitna kombinacija su MIS tinte. Ja ih koristim s Epsonom R800 (A4), na baritnim papirima, rezultat: gotovo kao klasični print u tamnoj komori, prave crne, sive u visokom rasponu... Ova kombinacija nema alternative...

Uz to, koristim Quadtone diver/softver, koji upravlja smo crnim i glossy cartridgeima...

Maneki_Tamotip
[12. 03. 2009.]

kkatic,

evo ovo ulijeva nadu, pa makar bilo kontradiktorno ovome što što je napisao maltus. možete li mi reći za koji konkretno model printera to vrijedi? (čisto da budem siguran, jer ako ću im već iskrcati između 4 i 6 soma za printer, pa da me bar ne deru kasnije na ne baš jeftinim, a meni nepotrebnim ketridžima za boju)

kopca
[12. 03. 2009.]

maneki, obrati dobro pažnju na ovo što sam napisao

Maneki_Tamotip
[12. 03. 2009.]

kopca,

vjerujem da jest. znam ponešto i o tome, a poznati su mi i ti sajtovi. no sam spreman kompromitirati najvišu raspoloživu inkjet cb kvalitetu i pristati na meni zadovoljavajuću (a to ovi printeri sa svojim cb tintama već omogućavaju), u zamjenu za jednostavnost i brzinu primjene.

naime, da imam raspoloživog vremena ne bi ni pitao za hape, kanon, epson, nego bi se držao dursta, meopte i sličnih... no znam i da za taj tvoj sistem postoji izvjesna krivulja učenja (za koju isto nemam raspoloživog vremena).

elokventnidelinkvent
[12. 03. 2009.]

malo ću otet topic: kopča, ak imaš koji trenutak, možeš li navesti koje točno MISove cartridge koristiš na R800, te koji je to točno baritni papir s kojim si tak zadovoljan? tenks.

kopca
[12. 03. 2009.]

Elokventni - koristim Eboni Black (cijena oko 11 USD), a od papira najčešće Ilford Galerie Gold Fibre Silk, iako je i (dosta skuplji) Harman Matt FB među mojim favoritima...

Zoopolis
[12. 03. 2009.]

Koristim Canon 9500 pro.

Ako zadovoljiš uvjete i pljuneš novce za kalibrator za monitor i printer, te koristiš high klasu fotopapira, rezlultati te neće razočarati. paralelno sam se natjecao svojim printerom s profesionalnim printrima koji imaju po jednu fotocrnu i jednu fotosivu više od moga. profesionalni fotoprinteri su pobijedili tude:

http://www.fotozine.org/?knjiga=galerije&poglavlje=1846&list=6925&element=72289

jednostavno koža i svinje i modeela imala je više sivih prijelaza i detalja.

jasno, kada printaš ce be, troše se samo ce be boje, ostale mogu biti potrošene ili pune, no moraju biti u ležištu.

Osnovni problem profesionalnih foto labosa je što im print ovisi o trenutačnom raspoloženju ili trenutačnoj dostupnosti određene osobe koja se printom bavi. Treba pridaodati i problem recimo skeniranja negativa- čiji sken potom printaš. Da tomu nije tako, kućni printeri moje klase bi bili čisto bacanje novaca i vremena ( ja radim bez kalibratora).

No, idemo dalje, kriza je na vratima, i profesionalu foto laboratoriji će vjerojatno propadati i ostati će samo najjači. Tijekom tog propadanja svjedočiti ćemo o padanju kvalitete ionako posrnulih usluga ( loši uposlenici, stare kamikalije, "ženidba", muvanje i slično, što je i do sada bio običaj), pa onaj tko bude htjeo imati dobro razvijen film, dobras scan ili print, morati će to učinit sam.

Možda da se porazmisli u umreženju amatera, nebili razmjenjivali usluge. Recimo bolje platiti nekome da ti razvije neki ce be film u kućnoj radinosti s ljubavi nego da to prepustiš nekom isfrustriranom laborantu polupropalog laboratorija. isto vrijedi i za scan te print.

23-D
[12. 03. 2009.]

samo da si zabilježim ovaj topic u moje aktivnosti...jako puno korisnih informacija...

hvala kopča!!!!

horizont
[12. 03. 2009.]

Hm, inaće nisam vičan pisanju no možda je i ovo jedno od mogučih rješenja. www.redac.com.hr

Ne znam dal' imaju to što tražite. Cifre su im niže od originala a imaju jednak ispis na i tinti i na laseru.

horizont
[12. 03. 2009.]

Hm, inaće nisam vičan pisanju no možda je i ovo jedno od mogučih rješenja. www.redac.com.hr

Ne znam dal' imaju to što tražite. Cifre su im niže od originala a imaju jednak ispis na i tinti i na laseru.

Maneki_Tamotip
[12. 03. 2009.]

bit ću kratak...

horizont: hvala, iako sam malo skeptičan da je to-to. kako sam gore negdje i naveo, stvarno mi nije kritično bitno da to bude najviše moguće kvalitete. ako je ovaj kopcin kvadton sistem "skoro kao" (ili kako je on rekao "gotovo kao") vet print, onda bi ja bio zadovoljan da to moje printano samo sa dedikejtid crnim i sivim ketridžima bude na nekom "skoro pa skoro" nivou. a bojim se da je ovo što oni nude tek "otprilike kao"... (al sam ovo precizno kvantificirao!)

zoopolis: je, taj kenon je u toj klasi printera koju razmatram i drago mi je čut potvrdu toga (kao što reče i kkatic za nespecificirani model hapea) da me neće derati na meni nepotrebnim bojama. to je i jedina informacija koju sam u stvari tražio u svom prvom postu. što se tiče kvalitete ispisa - znam, sigurno je dovoljna za moje potrebe.

23-D: bolje nemoj. na to se može potrošiti isto toliko vremena, kao recimo na razmatranja o svim mogućim karakteriskama objektiva. ja recimo jesam ponešto, a zaključio sam da se ne isplati i da sam ga mogao pametnije utrošiti. a pritom na tom području još uvijek cirkulira previše kontradiktornih informacija, a da bi mogao izvući jednoznačne zaključke. pa iako sam ja u odgovoru horizontu rangirao te neke stupnjeve kvalitete cb ispisa po trenutno prevladavajućem "common wisdomu" - ima i po tom pitanju oprečnih mišljenja i to iz vrlo autoratitvnih izvora (ako nekog zanima, recimo: http://photoshopnews.com/2005/05/16/epson-r2400-and-ultrachrome-k3-ink-report/).

23-D
[12. 03. 2009.]

Maneki ... mislim da bolje nemoj za mene ne pali ... E BAŠ HOĆU!!!!! hehehe šala

Ne, grafičar sam po struci, radim pripremu i kolor management u matičnoj firmi tako da niti meni nisu strani pojmovi...poznajem logiku RIPova, i kako funkcioniraju, znam ponešto o bojama i po tome koliko znam kopču gledajući njegove fotke i napise po netu itekako mu vjerujem, jer sumnjam da bi kod njega prolazila osrednjost. :)

Na poslu radim na Epsonovom 9880Pro printeru na EFI RIPu i znam jako dobro kakav je njhov UltrachromeK3 sistem...nije uopće loš...ali mislim da ima i boljih...

I da...tko god se zavarava da može dobiti kvalitetu bez softwerskog RIPa...vara se

Maneki_Tamotip
[12. 03. 2009.]

23-d: a... onda je to drugo. nisam imao tu informaciju, pa sam iz tvog odgovora pogrešno pretpostavio da si možda po tom pitanju profesionalno nestručan, poput mene.

onda se savjet odnosi na meni sličnog foto-amatera (u punom smislu riječi). jednostavno naći neki nivo koji te kvalitativno zadovoljava, a zatim vrijeme trošiti na samo fotkanje, a ne na kopanje po netu o nekim d minovima i maxovima.

kopca
[12. 03. 2009.]

Da dodam još samo na temu tvojeg prvog pitanja - Epson ne mrda ako nema svih osam tonera..

Još jednom ponavljam - obzirom da radim 100 posto CB fotografiju i maklo sam prezainteresiran za dobar print, soluciju koju koristim sam isfiltrirao iz mora informacija na tu temu. Dakle - Epson, Eboni, baritni papir. Nakon ispisa, svoje fotke fiksiram i štitim Hanemuhle sprejevima.

Zabac
[12. 03. 2009.]

Nisam sve cital, ali znam da za odredjene printere ima za kupiti crne-sive-tamnosive... tinte koje se uguraju u leziste gdje inace ide boja. Posebni driver i to je to. Potrebno je isprati glave u boji prije stavljanja ovih drugih tinti. Ja to osobno nisam radil, vec cital na netu. Tak da se more potrefiti da imas 6, 8 ili 10 nijansi od crne do svjetlosive. Mislim da su firme negdje u Engleskoj ili tako nesto. Ako pronajdem link bum stavil.

Velim nisam sve cital, tak da je morti netko vec i predlagal kaj slicnoga.

Maneki_Tamotip
[12. 03. 2009.]

kopca: shvatio sam to i po tome se razlikujemo, u smislu da ja nisam zainteresiran za taj kvalitativni nivo printa. tj. u osnovi se razlikujemo po našim (prilično arbitarno određenim) predodžbama o tome što je to dobar print. ovo što si naveo da je tebi dobro, meni je i više nego dobro. nekom trećem vjerovatno ni to ne bi bilo dovoljno dobro.

zaba: znam za to, tj. znam da ovo što je naveo kopča nije jedini izvor tih specijaliziranih tinti, ali ako si meni htio pomoći - ne moraš. ja sam odlučio ostati na ovom kvalitativnom nivou. što naravno ne znači da ne možeš postati ako možda zanima nekog drugog. ako ja komu takvome mogu pomoći, evo je ovo, uz gornje linkove koje je postao kopca, jedan neloš opći resurs za cb printove: http://www.northlight-images.co.uk/digital_black_white.html

Edo
[12. 03. 2009.]

vec dugo ne vidjeh ovako koritan topic :) ... biljezim ga u moje aktivnost ... kopca puno hvala na dragocjenim informacijama :)

Edo
[12. 03. 2009.]

maneki_tamotip .... nisam siguran moze li ti pomoci no na mnogim sam mjestima procitao da je Epson R2400 zaista izvrstan printer za C/B fotografiju. Osobno koristim Epson R800 u kombinaciji sa Hahnemuhle papirima i vrlo sam zadovoljan. Moji kriteriji nisu tako visoki kao kopcini, ali nisu bas ni za odbaciti ... :)

Maneki_Tamotip
[12. 03. 2009.]

edo: ne sumnjam da jest, a za ovaj kvalitativni nivo o kojem govorimo (tj. ja, kopca je na za stepenicu višem), kao vjerovatno i ta tvoja osamstotica. no više-manje isto se govori i za njegove pandane od hapea i kenona (recimo spomenuti 9500 ili hapeov 9180), tako da mislim da su eventualne razlike među njima vrlo male, i vjerovatno manje od razlika između njih kao jedne klase u odnosu na recimo ovu kopcinu stepenicu više.

ja nekako naginjem hapeuu (ako već glasam novčanikom) ne zato što mislim da su bolji, nego iz razloga što su oni bili prvi (bar koliko znam) koji su nama daltonistima ponudili inkjete koji mogu bez gore spominjanih modifikacija printati cb samo sa cb ketridžima tj. bez "pravljenja" crne/sive mješanjem boja. ako se ne varam, s modelom 7960.

Maneki_Tamotip
[12. 03. 2009.]

edo: ne sumnjam da jest, a za ovaj kvalitativni nivo o kojem govorimo (tj. ja, kopca je na za stepenicu višem), kao vjerovatno i ta tvoja osamstotica. no više-manje isto se govori i za njegove pandane od hapea i kenona (recimo spomenuti 9500 ili hapeov 9180), tako da mislim da su eventualne razlike među njima vrlo male, i vjerovatno manje od razlika između njih kao jedne klase u odnosu na recimo ovu kopcinu stepenicu više.

ja nekako naginjem hapeuu (ako već glasam novčanikom) ne zato što mislim da su bolji, nego iz razloga što su oni bili prvi (bar koliko znam) koji su nama daltonistima ponudili inkjete koji mogu bez gore spominjanih modifikacija printati cb samo sa cb ketridžima tj. bez "pravljenja" crne/sive mješanjem boja. ako se ne varam, s modelom 7960.

Maneki_Tamotip
[12. 03. 2009.]

edit: u zadnjoj rečenici je trebalo pisati:... s modelima 7960 (a4) i 8450 (a3).

kopca
[12. 03. 2009.]

Moji kriteriji nisu visoki, jer da jesu, imao bih doma kakav Durst, hrpu Ilfordovih papira i mračnu sobicu...

Maneki_Tamotip
[12. 03. 2009.]

da... ali kakvu sobicu?

http://www.apug.org/forums/forum43/10966-darkroom-portraits.html

maltus
[13. 03. 2009.]

Evo nesto korisno :

ABW print

Nemate ovlasti aktivnog sudjelovanja. Morate biti registrirani i prijavljeni.

site copyright © 1998.-2019. Janko Belaj / Fotozine "Žičani okidač"   [site powered by Zine V3 alpha 9.1]   .:korisnički ugovor / terms of use:. …& obavezno štivo!
built with bbedit Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Zbog nekog doista blesavog EU zakona dužni smo vas informirati da i naš Fotozine rabi cooki-e (kažu da su to “kolačići”) kao i valjda 99.999% stranica na kugli zemaljskoj. Za izvan nje nemamo informacija. S tim keksima mi ne otkrivamo vašu dob, visinu, debljinu, sposobnost kadriranja, lažiranje exifa i niš takvoga, već nam samo pomažu da se logirate i tak to. A kaj sad možete? kliketnut dole i reć poruci izazvanoj idiJotskim zakonom adio… (A mi smo vas zakonski informirali :P ;))

Bla, bla, tri put Hura i O’Kej…