Fotozine “Žičani okidač” : ISSN 1334-0352 : s vama od 6. 6. 1998

fotozine
fotografija
druženja
prilozi
sitnine
prijavnica
nadimak:

lozinka:

upamti me
trenutno prisutni:

snimanje i obrada STERE0SLIKE
obscuras
[24. 08. 2008.]

Prvi album koji sam otvorio 28.02.2005. po dolasku na fotozine, bio je stereoscopicobscura, a u njemu prva STEREO slika "jaglac".

U albumu sam pojasnio neke pojedinosti koje se odnose na STEREO slike, njihovo snimanje i gledanje.

U posljednjih nekoliko mjeseci među članstvom fotozine-a poraslo je zanimanje za stereo slike, kao i produkcija STEREO slika, pa držim da bi područje STEREO fotografije trebalo dobiti svoju kategoriju na forumu.

Ponukan zanimanjem za ovu temu, u albumu expe®imenti©@l

postavio sam

nacrt adaptera za stereoskopijsko snimanje monoskopskim objektivom, a u albumu obs©u®@e sliku ©ame®@ obs©u®@ ste®eos©opic@ -e.

Što je AQUAREFLEXSTEREO slika pojasnio sam u komentaru loline slike "Prutka migavica (tringa glaeora)", a i RIRZINE slike pernatog stvora iste vrste "prutka migavica-tringa glareola".

Isto tako moguće je snimati i MIRRORREFLEXSTEREO slike, a primjer je Stashova slika "LidachMirrorized".

Komentirajući tu snimku, priložio sam uz komentar i njenu malu grubu obradu u STEREOSKOPSKU sliku, a na forum za sve ljubitelje STEREO slika evo postavljam detaljniji o(sliko)pis postupka.


RIZA
[24. 08. 2008.]

thx...odlican i jako zanimljiv post!

StjepanVego
[24. 08. 2008.]

Izvrstan post.... imat cu sto proucavati narednih dana;)

samirck
[25. 08. 2008.]

jako korisno i poucno i hvala Vam sto imate volje za sve ovo pokazati nam :) i nauciti nas )

obscuras
[27. 08. 2008.]

Evo nekoliko naputaka o stereoskopiji.

Složi8 to na 4 sličice.

1. slika, predstavlja princip i pojašnjava razliku između 2 osnovna načina gledanja stereo slika, STEREOSKOPSKOG (ukriž) i STEREOSKOPIJSKOG (kroz sliku), te malim primjerom za vježbanje gledanja stereo slika pruža uvid u razliku između 2 osnovna načina gledanja stereo slika.

2. slika, predstavlja princip snimanja stereo slika, a u prilogu je i drugi primjer za vježbanje gledanja stereo slika.

3. slika, daje naputke kojim se pomagalima može vježbati gledanja stereo slika i

4. slika je stereogram za vježbanje stereo gledanja koji se može gledati STEREOSKOPSKOG (ukriž) i STEREOSKOPIJSKOG (kroz sliku), te usporediti dojmove prostornosti koji pruža svaki od ova dva načina stereo gledanja.

Nadam se da će se okupiti još zainteresiranih za ovo područje.

obscuras
[07. 09. 2008.]

Evo dvije STEREO slike Raba napravljene od 4 digiotska upuca velika (za daunloudanje) i mala

STEREO SLIKA RAPSKIH ZVONIKA

RIZA
[07. 09. 2008.]

u uvo je prestrasno koliko je stvarno :)...nevjerovatan osjecaj dubine.....svaka cast!

obscuras
[10. 09. 2008.]

Veći ili manji "doživljaj dubine prostora" određuje stereoskopska distanca (razmak gledišta). Pri tome ne treba pretjerivati. Važno je (obzirom na udaljenost motiva i širinu kuta snimanja) slijediti stereoskopska određenja ergonomije vida. Kod ovih STEREO slika stereoskopska distanca je iznosila cca 160 cm. Bila je dakle cca 15-20 puta veća od prosječnog razmaka zjenica kod ljudi, a snimano je uskim kutem (max.zoom digiota SONY W7), pa je zbog toga "doživljaj dubine prostora" naglašen. Bolje se vidi prostorni raspored tornjeva nego u stvarnosti.

gogoya
[10. 09. 2008.]

şvaka čast na trudu, ali ja jednostavno ne uspijevam (unatoč vježbanju)! Šteta.

Daddo
[10. 09. 2008.]

nažalost ne mogu vidjeti stereoskopske slike... no u svakom slučaju zanimljivo je to područje fotografije...

obscuras
[13. 09. 2008.]

Kako izgleda presijek adaptera (objektiva monoskopske kamere) za snimanje stereo slika može se vidjeti ovje.

obscuras
[13. 09. 2008.]

KINEMAT0STERE0SK0PSKI ili KINEMAT0STERE0SK0PIJSKI niz snimki može se dobitim kada se snima kamerom kojka se kreće pored (ili oko) motiva, i kontinuirano "okida".

Za takva snimanja digitalnom kamerom odlično će poslužiti opcija MULTI BURST. Pri tom nastaje niz snimki od kojih je svaka sljedeća snimljena iz novog gledišta.

Ako se motiv u kadru kreće s lijeva nadesno (ili se tlocrtno vrti 0BRNUT0 0D SMJERA KAZALJKE NA SATU) nastat će KINEMAT0STERE0SK0PSKI niz snimki (GLEDA SE UKRIŽ).

Ako se motiv u kadru kreće s desna nalijevo (ili se tlocrtno vrti U SMJERU KAZALJKE NA SATU) nastat će KINEMAT0STERE0SK0PIJSKI niz snimki (GLEDA SE "KROZ" SLIKU).

Primjere KINEMAT0STERE0 slika pogledajte ovdje, a zatim na sljedeće dvije slike.

dono
[13. 09. 2008.]

odlično!zvonici izgledaju super 3d.doma imam knjižicu sa nekoliko ovakvih sličica,nije teško gledati ukriž,samo malo vježbe i efekt je fantastičan! :)

obscuras
[16. 09. 2008.]

Evo još jednog primjera STERE0 SLIKE koju sam priložio uz komentar slike "trikular" Ivana Pavičića. Stjecajem okolnosti Ivan i ja snimili smo isti motiv. Razlika je samo u tome što sam ja motiv snimio iz 2 različita gledišta pa je to omogućilo stvaranje STERE0 slike i to u obje STERE0 inačice; kao STERE0skopijsku (STERE0SCOPIC) i STERE0skopsku (STERE0SCOPIX). Budući da je isti motiv na jednoj slici prikazan dvije STERE0 inačice, STERE0 efekti (STERE0skopijskog i STERE0skopskog gledanja) mogu se neposredno usporediti.

Zabac
[16. 09. 2008.]

Ne uspjevam dozivjeti (valjda zato jer sa corav kod zdravih ociju). Pol cura u gradu ne primjecujem, dok koj prijatelj ima "oko" za takve stvari i ne propusta "dobar" pogled.

obscuras
[19. 09. 2008.]

Opcija digitalnih kamera MULTI BURST omogućava snimanje serije od 16 sličica u određenim vremenskim razmacima. N.pr. digiot SONY W7 ima u opciji MULTI BURST 3 inačice ove tehnike snimanja; 1/7.5 (16 snimki u 1/2"), 1/15 (16 snimki u 1") i 1/30 (16 snimki u 2"). Ovisno o tome kreće li se motiv pred kamerom, a kamera snima nepomična, ili kreće li se kamera i snima nepomičan (ili pomičan) motiv, dobiva se serija snimki (koju sam nazvao MULTI BURST FRIZ) koja se može gledati kao STERE0 slika (stereoskopska ili stereoskopijska, ovisno o smjeru kretanja motiva ili kamere). Iako sve snimke nastaju kroz jedan objektiv (dakle svaka je monoskopska), a mogu se (u parovima) gledati i kao stereoskopske, ovu tehniku snimanja STERE0 slika nazvao sam KINEMAT0STERE0 slike. Na 3 sljedeće slike snimljene u 3 navedene opcije MULTI BURST-a može se uočiti razlika svake od opcija i to:

1/30 (16 snimki u 2")

1/15 (16 snimki u 1")

1/7.5 (16 snimki u 1/2")

Uz drgugu sliku iz ovog niza priložio sam i ovu .gif animaciju koju se kao 4-D_animaciju može gledati stereoskopijski (kroz displej).

gogoya
[19. 09. 2008.]

i dalje ne mogu vidjeti ove stereo slike Raba, a ova posljednja tri primjera bez problema!

obscuras
[19. 09. 2008.]

Gorane Tebi je očito lakše gledati stereoSK0PIJSKE slike (koje se geda kroz displej, oznaka "||"), nego stereoSK0PSKE slike (koje se geda ukriž, oznaka "X"). Kroz koji dan bum denul na forum naputke sa vježbama za gledanje STERE0 slika pa bu svako mogel odabrati ono kaj mu je lakše. Ti si našel svoj "ulaz" i samo nastavi. Pogledaj sliku:

http://fotozine.org/?knjiga=galerije&poglavlje=436&list=11309&element=190960

pod koju sam denul pojašnjenje (kao komentar-odogovor na komentar od: z00m [13. 09. 2008., 18:13] "uuu... predobro! koje uvećanje!")

Jedna od vježbi je i stereogram:

http://fotozine.org/?knjiga=galerije&poglavlje=436&list=11309&element=181134

ali djelotvornije bu Ti bilo vježbati ak ga daunloudaš i gledaš na čisto crnom displeju (samo stereogram), a ne na sajtu di je još hrpa sitnica oko slike koje odvlače pažnju i zbunjuju oko. Posle kad ovladaš vještinom STERE0gledanja niš te nebu smetalo.

gogoya
[19. 09. 2008.]

naravno da je lakše ... ovaj drugi način (u križ) stalno mi "bježi" i nikako da spojim sliku - kao da mi nedostaje još koji mm da ih potpuno preklopim.

obscuras
[19. 09. 2008.]

StereoSK0PSKE slike (koje se geda ukriž, oznaka "X") prirodne su snimke STERE0 kamera (kamera sa 2 objektiva) ili STERE0 kamera opskura (vidi album stereoscopicobscura). Kontaktnim kopiranjem ili povećavanjem originalne STERE0 snimke (negativa) dobiva se par koji tvori STERE0 sliku, gdje je sa lijeve strane slika za desno, a sa desne strane slika za lijevo oko, pa se takav stereoSK0PSKI par gleda kroz točku ispred slike (ukriž), a jedino se tako i može gledati jer je širina svake slike u paru veća od razmaka ljudskih zjenica. Takvu STERE0 sliku treba gledati sa primjerene udaljenosti kako se oči ne naprežu pretjeranim gledanjem ukriž.

Vještinu STERE0gledanja su nekada poznavali slikari i čim se otkrila fotografija (za čije otkriće su zaslužni i slikari) pored M0N0(skopskih) pojavile su se i STERE0(skopske) kamere. Naravno iz druge polovine XIX i još sa početka XX stoljeća sačuvao se ogroman fundus STERE0slika. Za one ljude (publiku) koji nisu znali gledati STERE0slike (pogotovo za one dobro stojeće koji su mogli platiti tu modu koja se zvala fotografija) tada su smišljene optičke "proteze" - stereoskopi. To su binokularna motrila za STERE0slike, sa dva okulara, pred koje se ulagala K0PIJA originalne STERE0skopske slike, tako da je sa lijeve strene bila slika za lijevo oko, a sa desne strane slika za desno oko. Naravno te slike nisu smjele biti veće od razmaka zjenica, a okulari su ih "povećavali" motriteljima. Oni koji su poznavali vještinu STERE0gledanja mogli su te slike gledati i bez (te tada skupe) optičke "proteze" - stereoskopa, gledanjem "u daljinu", "kroz sliku". To su StereoSK0PIJSKE slike (koje se geda kroz format, oznaka "||") ali bez stereoskopa ih se može gledati i ukriž (KRIVO!!), dakle stereoSK0PSKI, a tada se dobije 0BRNUTI STERE0 efekt. Konkavne plohe izgledaju konveksne i obrnuto, udaljeni dijelovi se čine blizu, a oni blizu čine se uronjeni u dubinu slike.

obscuras
[20. 09. 2008.]

Ft.Brod STERE0

obscuras
[20. 09. 2008.]

STERE0skopska slika tvrđave u Slavonskom Brodu koju sam snimio 1997. godine analognom kamerom MINOLTA MAXXUM 7000. Leteći motornim zmajem (koji omogućuje optimalne uvjete za snimanje iz zraka) snimao sam serije od po 5-6 snimki koje su nastajale iz gledišta razmaknutih po 7-8 merata (ovisno o brzini leta zmaja). Godine 2003. Hrvatska Pošta odabrala je ovu snimku za poštansku marku u seriji maraka na temu "hrvatske tvrđave", no moj prijedlog da se tiska serija STERE0SK0PSKIH maraka nije prihvaćen pa je dizajner Danijel Popović napravio monoskopsko likovno rješenje za seriju koja je promovirana 13, svibnja 2003. i tako je Hrvatska propustila priliku da se pridruži ekskluzivnom krugu država koje izdaju STERE0skopske poštanske marke svojevrsan filatelistički raritet.

obscuras
[28. 09. 2008.]

STER0 slike mogu se praviti i sa GoogleEratha, tako da se napravi download STERE0 para primjerenog stereoskopskog razmaka i rakusa. Kvaliteta slike ovisi i o tome u kojoj je razlučivosti radarski snimljen teren (i kako je satelitska slika "naljepljena" preko njega.

Dva primjera GoogleErath STERE0SK0PIJSKE i STERE0SK0PSKE slike Ulurua, svetog brda Australaca može se vidjeti ovdje i tu.

obscuras
[28. 09. 2008.]

Nakon što već više od 10 godina laprdam o STERE0 slikama i fotografiranju, konačno, Fujifilm na fotokoni2008 predstavl,a digitalni stereoskopski fotoaparat FinePix Real 3D koji obećava skoru poplavu 3D fotografija. Fotozinerice i fotozineri pripremite se!

ante_os
[28. 09. 2008.]

hehe obscuras mislim da ima dosta ljudi koji to jedva čekaju :D

obscuras
[28. 09. 2008.]

SPLITSKI ZVONICI

obscuras
[28. 09. 2008.]

Ovu STERE0 sliku splitskih zvonika napravio sam od dvije snimke snimljene (12.9.2008.) digiotom SONY W7 sa razmakom gledišta od cca 60 cm i zoom-om nabrijanim na 23.7 mm. Takve snimke FUJI Fine Pix Real 3D neće moći raditi jer;

1. ima fixni stereoskopski razmak objektiva

2. snima samo "landscape" format

Toliko za sad o tome.

gres
[02. 10. 2008.]

BRAVO Ivice, lijepo si to sve objasnio i dao primjere! Rab mi je predobro tako gledati - prava vježba za oči! Šteta da to okulisti ne znaju dati kao vježbu za smanjivanje dioptrije! Hvala na opširnoj poduci!

obscuras
[10. 10. 2008.]

Na Fotomemorijalu Vranić u Pihačima, pored dvije slike ( "Marija Bis3ca" i "0BL0ČEK"), naprevljene pomoću KAMERE LUCIDE (kopije usavršene kamere opskure koju je konstruirao Daniele Barbaro u Veneciji 1568. godine), izložio sam i STERE0 sliku "STERE0 VINOGRAD" snimljenu digiotom SONY W7.

obscuras
[10. 10. 2008.]

STERE0 VIN0GRAD

Huva
[10. 10. 2008.]

splitski zvonici su fantasticni :)))))

obscuras
[10. 10. 2008.]

@Hrvojedrago mi da Ti se sviđaju splitski zvonici.

Snimal sam ih iz ruke zumiranim kadrom sa daljine od nekih 50-60 metara, a razmak gledišta je bil 1% od tog (dakle 50-60 cm). To je nekakvi standard ergonomije ljudskog oka. Probaj i Ti tak posnimit n.pr. gljive !! Ak je makro sa nekih 20-30 cm, razmak gledišta od 2-3 mm bi bil dost, ali u tom je slučaju bolje snimit sa razmakom gledišta od 2-3 cm (dakle čak 10% od udaljenosti motiva). Zapanjil buš se koji je efekt! Inače kod STERE0 slika, kut koji (iz svojih gledišta) pogledi zatvaraju na motivu nebi smel biti veći od 15° (kad je kut 0° to znači da su dve snimke iz iste točke, onda je slika monoskopska makar je gledal stereoskopski ili stereoskopijski, ali i to ima svoj efekt).

obscuras
[15. 10. 2008.]

Ima i slučajnih STERE0 slika poput ove i ove, koje je snimila gres, ne razmišljajući o STERE0 slici, ali malom intervencijom (vidi u komentaru pod ovom slikom) dobila se STERE0 slika a la gres

rasprava je zatvorena.
site copyright © 1998.-2022. Janko Belaj / Fotozine "Žičani okidač"   [site powered by Zine V3 alpha 9.1]   .:korisnički ugovor / terms of use:. …& obavezno štivo!
built with bbedit Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Zbog nekog doista blesavog EU zakona dužni smo vas informirati da i naš Fotozine rabi cooki-e (kažu da su to “kolačići”) kao i valjda 99.999% stranica na kugli zemaljskoj. Za izvan nje nemamo informacija. S tim keksima mi ne otkrivamo vašu dob, visinu, debljinu, sposobnost kadriranja, lažiranje exifa i niš takvoga, već nam samo pomažu da se logirate i tak to. A kaj sad možete? kliketnut dole i reć poruci izazvanoj idiJotskim zakonom adio… (A mi smo vas zakonski informirali :P ;))

Bla, bla, tri put Hura i O’Kej…