Fotozine “Žičani okidač” : ISSN 1334-0352 : s vama od 6. 6. 1998

fotozine
fotografija
druženja
prilozi
sitnine
prijavnica
nadimak:

lozinka:

upamti me
trenutno prisutni:

EU garancija
-Ante-
[02. 04. 2015.]

Pozdrav svima!

Ne sumnjam da je bilo, ali, evo..opet bih molio poznavatelje materije..

Dali EU garancija vrijedi kod nas, na recimo, Nikon fotoopremu?

Ako da, ok.

Ako NE, zašto...jer, nije mi jasno, ako smo u EU. Ili nismo? %))

Hvala!


Nowhereman
[02. 04. 2015.]

Mi smo u k...u ma gdje bili.

cimet
[02. 04. 2015.]

Ako si uz aparat dobio EU garanciju i ako je kupljen u maloprodaji (bilo kod nas ili negdje u EU) onda garancija vrijedi kod nas u ovlaštenom servisu. Ako u slučaju problema imaš nečije osporavanje EU garancije onda slobodno podnesi prijavu.

-Ante-
[02. 04. 2015.]

Hvala Cimet, to sam htio čuti!

-Ante-
[02. 04. 2015.]

Nowhereman, istina %-))

cimet
[02. 04. 2015.]

Ovdje je direktan link s postupkom kako se rješava spor. Imao sam nedavno slučaj upravo s garancijom i rješio sam ga već u 1. koraku. U slučaju nejasnoća, za slanje savjeta kontaktiraš: potrosacyyyyyy@potrosac.hr (makni 'yyyyyy') i vrlo brzo odgovaraju sa svim potrebnim informacijama o tvojim pravima.

-Ante-
[02. 04. 2015.]

Zlu ne trebalo.. %)

Goertosing
[02. 04. 2015.]

Prema važećim zakonima i propisima trgovina (prodavatelj) koja prodaje robu rješava jamstvo. Ovlašteni i neovlašteni servisi kao treća strana nemaju nikakvu obavezu prema kupcu niti dužnost rješavanja jamstva.

Pravno gledano zakon ne poznaje "EU garanciju" niti "HR garanciju" i sl.

-Ante-
[03. 04. 2015.]

Goertosing, hvala na odgovoru!

Čudno mi je to ipak..

Ne znam koji je onda točan smisao pojma EU garancije..

To je očito od slučaja da slučaja.

Goertosing
[03. 04. 2015.]

U praksi ovisi od slučaja do slučaja jer servis može rješiti reklamaciju ako želi, iako nema zakonske obaveze. Kupac reklamira proizvod trgovini u kojoj je kupio proizvod. Ako je trgovina taj proizvod nabavila od uvoznika, tada trgovina isti taj proizvod reklamira uvozniku. Ovlašteni servisi su uglavnom vezani za uvoznika (ili je češće - uvoznik ujedno i ovlašteni servis), pa rješavaju reklamaciju proizvoda od strane trgovine prema uvozniku. U praksi se najčešće "preskače" trgovina i uvoznik, pa krajnji kupac reklamira proizvod direktno ovlaštenom servisu. To nije po zakonu, ali se radi tako zbog uštede na vremenu i zbog pojednostavljenja procesa. Kupcu to sigurno odgovara, ovlašteni servis prihvaća, a zakon ne zabranjuje - stoga u praksi tako i funkcionira.

Ako se ipak držimo onoga kako predviđa zakon, strogo formalno, tada kupac reklamira proizvod trgovini gdje je kupio, i trgovina je dužna to rješiti. Istodobno trgovina reklamira proizvod uvozniku/ovlaštenom servisu i uvoznik/ovlašteni servis je dužan to rješiti. Uvoznik/ovlašteni servis trgovini popravlja proizvod ili ga mijenja novim, trgovina zatim kupcu prosljeđuje popravljeni ili proizvod.

Što se događa kada smo kupili proizvod npr u Bugarskoj i želimo ga reklamirati u Hrvatskoj? Formalno kako je određeno zakonom ne možemo - jer u Hrvatskoj nema trgovine od koje je kupljen proizvod. Idemo probat preskočiti trgovinu i reklamirati direktno uvozniku/ovlaštenom servisu. Servis zakonski nema obveze prema kupcu i nije dužan riješiti reklamaciju. Ako to zanemarimo, s druge strane radi se o proizvodu koji nije stavio na tržište uvoznik/servis i samim time ne može odgovarati za isti. U pravnom smislu jedini mogući način reklamacije tog proizvoda je da se reklamira proizvod trgovini u državi u kojoj je kupljen, prema propisima te države.

Sada se opet možemo vratiti na 'praksu' - ovlašteni servisi iz raznih razloga (nebitan razlo) mogu rješiti reklamaciju i za proizvod koji je kupljen bilo gdje. Ključna riječ je "može" (znači: ne mora!). Tako neki ovlašteni servisi rješavaju reklamacije za proizvode kupljene u drugoj državi iako zakonski nisu dužni, dok neki ne rješavaju. Od tuda i dolazi zaključak da ovisi od slučaja do slučaja.

gogoya
[03. 04. 2015.]

brate mili, što su ga zakomplicirali (nije bitno zašto) - ako sam legalno kupio npr. Canon tijelo, onda bi ga ta firma imala i popraviti u nekom od (ovlaštenih) servisa. Neka to riješe mene-kao-kupca-ne-briga-kako! ;)

-Ante-
[03. 04. 2015.]

da..

Triba viti kako se u Europi klasificira eu garancija, što točno kod njih znači.

Goertosing
[04. 04. 2015.]

Uglavnom isto, jer su zakoni koji uređuju te odnose u svim EU državama usklađeni. "EU garancija" je nešto što neki od proizvođača samoinicijativno nastoje provoditi (ne uvijek uspješno), ali bez zakonske obaveze. Isto je kada Portugalac naruči proizvod iz Hrvatske, u slučaju reklamacije tamo mu mogu rješiti reklamaciju ali i ne moraju.

cimet
[04. 04. 2015.]

@Goertosing napisao: "ali bez zakonske obaveze"

Jednostavno nije točno i to potvrđuje izjava tržišne inspekcije, a ne rekla kazala! Ako se u _maloprodaji_ isporuči proizvod s EU garancijom onda u skladu s Zakonom o zaštiti potrošača ona _mora_ i poštovati (ili više od toga). Dobivaš u ruke proizvod s 2 kontradiktorna jamstva i onda ti trgovac tvrdi da je on u pravu (naravno to ide meni na štetu, a njemu u korist)!?

Evo citata, moj upit pravnoj službi:

*************

19.2.2015 kupio sam kameru kod trgovca u Zagrebu. Uz račun dobio sam i jamstveni list ovjeren od druge tvrtke iz Zagreba u kojem je navedeno da je jamstveni rok 12 mjeseci.

Kada sam detaljno pogledao orginalni sadržaj kutije u kojem je bila kamera našao sam izjavu proizvođača u kojem se navodi da je jamstveni rok proizvođača za kameru (proizvod iz kutije) 24 mjeseca. Izjava proizvođača pisana je na više stranih jezika. 20.2.2015 sam uputio emailom upit trgovcu da mi dade objašnjenje kako to da proizvođač daje 24 mjeseca jamstva, a uz račun sam dobio jamstvo od 12 mjeseci. Do danas odgovor nisam dobio.

Molio bi da mi dadete tumačenje da li su moja prava u vezi trajanja jamstvenog roka uskraćena i ako jesu kratku uputu kako dalje?

*****************

Evo i odgovora:

*****************

Poštovani,

ukoliko je proizvođač propisao jamstveni rok od 24 mjeseca trgovac ne smije propisati manji rok (može veći).

Trgovac je dužan odgovoriti u zakonskom roku od 15 dana, stoga savjetujemo da pričekate da prođe zakonski rok, a ukoliko ne zaprimite odgovor ili odgovor bude negativan, podnesite prijavu Tržišnoj inspekciji pri Ministarstvu gospodarstva, Vukovarska 78.

**************

Više manje sve ovo gore u vezi EU garancije što je Goertosing napisao sam se naslušao od naših trgovaca i ne ulazi u kategoriju točnoga. Naime puno lakše je šišati ofce nego s proizvođačem i servisom regulirati uvjete EU garancije proizvođača. Tu treba nešto malo i odraditi, odvojiti od zarade, platiti, malo pisati, pa malo izmijeniti dokumente itd. Posao je to, jelda?

Paralelno sam kontaktirao i proizvođača, direktno, višu instancu (u EU ali van HR) i dobio sam odgovor da njihov proizvod mora biti u HR pokriven EU jamstvom, naravno uz čuđenje kako je uopće moguće da me netko s time zeza. Tako su se čudili i dileri u EU (van HR) s kojima sam pričao o biserima (rokovi isporuke i garancije) naših trgovaca.

Dakako, kad sam aktivirao gornji postupak, u prvoj fazi (nakon 5-6 dana od mojeg pisanog traženja) sam dobio u pismenom obliku odgovor trgovca i EU jamstvo koje ničim nije bilo uskračeno. Sve do tada u bla-bla razgovoru bilo je s njihove strane drugačije, tj na moju štetu.

Uglavnom, da se vidi ozbiljnost bilo kojeg trgovca treba tražiti ponudu u kojoj se treba navesti rok isporuke i garancija. Ako je garantni rok manji nego u EU treba ga odmah upozoriti ili otići kod drugoga koji korektno radi svoj posao. Ako ti ne isporuči proizvod (tu su neki majstori zanata) na vrijeme onda se traži povrat novca ili kompenzacija.

Sve u svemu tlaka s našim dilerima traje i dalje, sva sreća da ima alternativa iz vana koja radi posao dobro (daje EU jamstvo pa čak i više), a ponekad se dade i PDV smanjiti na 19%.

Od mene toliko, mislim da postoje besplatne mjerodavne pravne službe na linkovima koje sam dao, a koje mogu dati vrlo precizne odgovore na sve varijante slučaja (npr. kupio van HR pa što onda u HR itd), nikako nije dobro se prepustiti tumačenjima trgovaca koji su 100% zainteresirana stranka.....

Goertosing
[05. 04. 2015.]

cimet* sve to što si napisao, nema ama baš nikakve veze s onim o čemu se govori u temi. Mislim da uopće nisi pročitao što sam napisao. Ili nisi pročitao s razumijevanjem, niti povezao s onim što piše u zakonu. A piše točno tako.

Što se tiče tumačenja postoje samo 3 osobe koje su mjerodavne za davanje točnih odgovora na ovakva pitanja:

1. Ministarstvo gospodarstva

2. Inspektor, represivno tijelo pri ministarstvu gospodarstva

3. Sudski vještak

Ono što sam ja gore napisao, je službeno tumačenje ministarstva gospodarstva, potvrđeno od nekoliko inspektora za konkretne slučajeve. Ministarstvo između ostalog kaže: "Davatelj jamstva određuje uvjete pod kojima ga dano jamstvo obvezuje" (u biti isto što piše i u samom zakonu, drugim riječima).

Ovaj odgovor koji si citirao, je odgovor udruge potrošača. Udruga potrošača je udruga građana. Nadam se da si svjestan što je udruga građana i činjenice da se ta udruga ne razlikuje od bilo kakve druge udruge ili bilo kakve druge pravne osobe, nema nikakva posebna ovlaštenja niti može biti mjerodavna za bilo kakva tumačenja, niti je to pravna služba, a kamoli službena.

Da bi mogao dati točan odgovor trebao bi duboko poznavati materiju, odnosno zakone i druge pravne akte, nadležnosti i odnose, a ne pisati na temelju osobne percepcije nekog događaja kojeg kako izgleda niti sam ne razumiješ.

"EU jamstvo" u zakonu ne postoji. Isto kao što ne postoji "HR jamstvo" ili "Zagrebačko jamstvo" ili koje god već ti može past na pamet. U zakonu postoji SAMO: "jamstvo za ispravnost prodane stvari".

Zakon također govori sljedeće: "jamstvo za ispravnost prodane stvari je svaka obveza trgovca ili proizvođača koju oni preuzimaju". Nadalje, zakon kaže da za ostvarivanje prava po jamstvu kupac upućuje zahtjev prodavatelju ili proizvođaču. U zakonu se NIGDJE ne spominje ovlašteni servis, niti neovlašteni servis, niti neka treća strana. U zakonu je jasno crno na bijelo navedeno na koji način jamstvo obvezuje davatelja jamstva, tj. zakon kaže: "Jamstvo obvezuje pod uvjetima pod kojima je dano". Dakle prodavatelj određuje uvjete jamstva, i tih uvjeta se treba držati.

To što kažeš - "ima alternativa iz vana koja radi posao dobro (daje EU jamstvo pa čak i više)", može na jamstvu pisati da je i svemirsko, ali nikakva inspekcija, nikakva institucija ne može natjerati neku firmu (servis u hrvatskoj) da ti rješi reklamaciju za proizvod kupljen od nekog drugog prodavatelja (odnosno u nekoj drugoj državi). Isključivo jamstvo rješava ona firma od koje je kupljen proizvod (prodavatelj). Ako firma iz njemačke koja je prodala proizvod daje jamstvo u kojemu tvrdi da vrijedi u cijeloj EU uključujući i Hrvatsku (u smislu da se proizvod popravlja u hrvatskoj), onda je ista ta firma dužna osigurati popravak proizvoda u Hrvatskoj. Ovlašteni servis nema nikakve veze s time niti je dužan to rješiti, jer nedaje jamstvo ovlašteni servis nego ta firma od koje si kupio.

Zamisli da ja kupim neki proizvod negdje (bilo gdje), i nakon što se pokvari idem tražiti tebe da mi to popraviš. Zašto bi ti to popravio, kada nemaš nikakve veze s tim proizvodom i nisi prodavatelj? Isto tako zašto bi neka firma (servis) u hrvatskoj popravila proizvod koji kupiš od nekoga drugog? Ne postoji takva zakonska obaveza. Da ponovim još jednom da se krivo ne protumači - skroz je druga stvar ako neka firma koja je ujedno servis, u dogovoru s proizvođačem ili u dogovoru s trgovinom (prodavateljem) popravlja njihove proizvode, i zaprima na servis proizvode direktno od kupca. Tako to u praksi jako često i funkcionira (unutar države), ali zakonske obaveze između kupca i servisa NEMA, jer kako sam već par puta napisao, i kako piše zakonu, odgovornost po jamstvu je na prodavatelju

-Ante-
[05. 04. 2015.]

ok..

No, čemu onda služi termin EU garancija?

Očito da je to onda samo formalnost, zar ne...i vrijedi OD SLUČAJA DO SLUČAJA..?

Sretan Uskrs!

p.s. Prije nekoliko godina, kad sam radio u trgovini, reklamirani proizvod, recimo autogume određene marke - mogao se reklamirati u svakoj trgovini koja prodaje taj brand, bez obzira dali je kupljen 'vamo ili tamo'.

No, ti 'drugi' trgovci, uredno su se opirali prihvatu reklamiranog proizvoda kupljenog drugdje..iako su imali naputak od samog proizođača da ga prime.

Sad, dali je to 100% zakonski potkovano, ne znam.

Slušam i tvoju priču Goertosinže, i Cimetovu, i nekako mi se čini da ste obadva u pravu :)

sholky
[05. 04. 2015.]

Googlanje o problemu donosi samo vijesti o trgovačkom nepoštivanju EU direktive o obveznoj dvogodišnjoj garanciji, jer je to očito nešto u čemu trgovci malo češće varaju.

Dio o tome vrijedi li EU garancija u cijeloj EU je malo mutniji. Ono što mi je najlogičnije je da proizvodi imaju takve garancije jer proizvođač to garantira - da bi imao status oblaštenog servisa za proizvođača koji ima takve garancije, logično je da je uvjet postavljen od strane proizvođača upravo poštivanje takvih garancija. Ali budući da zakon to ne traži, trgovci i servisi tu imaju jako puno manevarskog prostora za muljanje, jer će se korisnici rijetko žaliti direktno proizvođačima. Ako sam u krivu i proizvođači nemaju takve zahtjeve prema ovlaštenim distributerima i servisima, onda je apsolutno besmisleno što uopće izdaju takve garancije.

Jedino što može sve definitivno raščistiti je pisani odgovor iz ministarstva ili neke slične instance - u utorak im šaljem mail. :)

vipe
[05. 04. 2015.]

e moj sholky naša si crkvu di ćeš boga moliti i kome ćeš pisati :))

Nemate ovlasti aktivnog sudjelovanja. Morate biti registrirani i prijavljeni.

site copyright © 1998.-2019. Janko Belaj / Fotozine "Žičani okidač"   [site powered by Zine V3 alpha 9.1]   .:korisnički ugovor / terms of use:. …& obavezno štivo!
built with bbedit Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Zbog nekog doista blesavog EU zakona dužni smo vas informirati da i naš Fotozine rabi cooki-e (kažu da su to “kolačići”) kao i valjda 99.999% stranica na kugli zemaljskoj. Za izvan nje nemamo informacija. S tim keksima mi ne otkrivamo vašu dob, visinu, debljinu, sposobnost kadriranja, lažiranje exifa i niš takvoga, već nam samo pomažu da se logirate i tak to. A kaj sad možete? kliketnut dole i reć poruci izazvanoj idiJotskim zakonom adio… (A mi smo vas zakonski informirali :P ;))

Bla, bla, tri put Hura i O’Kej…