Fotozine “Žičani okidač” : ISSN 1334-0352 : s vama od 6. 6. 1998

fotozine
fotografija
druženja
prilozi
sitnine
prijavnica
nadimak:

lozinka:

upamti me
trenutno prisutni:

Foto opremom kroz Neum
blue
[23. 08. 2013.]

Ima li netko iskustva s prenosom foto opreme autom kroz Neum?

Isao bi od Zagreba do Dubrovnika autocestom i nosio bi raznu foto/video opremu (cca 4 aparata, 10ak objektiva, nesto rasvjete, stativa) za jedno snimanje u Dubrovniku, pa me zanima je li treba nesto prijavljivati s obzirom da sam samo u tranzitu kroz Neum? I ako treba, gdje i kod koga?


flolic
[23. 08. 2013.]

Svaki moj pokušaj prijavljivanja opreme na granici završio je samo gubitkom vremena i standardnim odgovorom carinika -ne treba :))

A zadnji put sam baš bio zapeo, isprintao liste sa nazivima i serijskim brojevima, čak ga i natjerao da pogleda što sve imam, pa sam isto tako dobio odjebenicu :D

Bilo je to prije 1.7. kad smo išli na put kroz BiH, Srbiju, Bugarsku i Crnu Goru. Na nijednoj granici nisam imao nikakvih problema, a opreme je bilo oko 10k eura...

Ramone
[23. 08. 2013.]

Ja prođem svake godine kroz Neum, sad na carini ima odjeljak za EU, i drugi za ostale. Nikad nitko ne pita ni nosim li drogu, a kamoli fotoaparat. Inače živim blizu granice sa Bosnom, na granici prolazim s fotićem na suvozačkom sjedalu. Ne obaziru se na to...

Goertosing
[23. 08. 2013.]

Ne može se ništa prijavljivati sve da hoćeš, a dobro je nositi sasobom račune za svaki slučaj. Prije su na toj granici samo mahali da se prođe, ali u zadnje vrijeme sve više nešto gledaju, prpaju, oduzimaju vrijeme... i to više iz znatiželje nego radi potrebe

blue
[23. 08. 2013.]

Hm.. meni su jednom radili problem jer sam vozio kaširane fotografije iz Dubrovnika u Split. Bilo ih je puno i to neki cudan format (1.5m x 1.5m) pa sam morao spustiti zadnju klupu tako da ih se vidilo iz vana.

Kad sam usao u Neum, nisu me nista pitali.. na izlasku (odnosno ulasku u RH) sam dobio jezikovu juhu da koji je to nacin i zasto nisam prijavio na izlasku iz Hrvatske. Vise od pola sata me drzao, ispitivao, prijetio kaznama i na kraju pustio.

Da idem samo s dva aparata ne bi me bilo briga jer mozes opravdati da si fotograf bla bla.. a kad imam 4-5 tijela, 10ak objektiva izgleda ko da svercam nesto pa me zato prpa.

Mrva
[23. 08. 2013.]

oli moraš ić kroz Neum,trajektom na pelješac i nema carine..

blue
[23. 08. 2013.]

Radije bi cestom (ne pase mi vozni red), al ako nema druge onda trajekt.

gorkola
[23. 08. 2013.]

ja prosao kroz Neum prije tjedan dana i niko ni zuc, nisu ni osobne pogledali, fotooprema bi trebala biti osobna prtljaga pa se nebi trebala ni gledati. prosao sam i kroz cijelu Bosnu kada sam isao na more, znaci od Osijeka do Ploča i samo pogledali osobne na granici.

E sad , u Bosni se nikada ne zna na sto ces naletjeti, prije mjesec dana bosanski policajci (ilitidrumskirazbojnici) poznaniku uzeli (oteli) 100E zato sto kao nije imao plavu naljepnicu sa zvjezdicama na tablici!!! bila noc i vjerojatno su bili pravi policajci????

Night
[23. 08. 2013.]

Najsigurnije je popisati opremu i isprintani papir predati na izlazu iz Hr na Kleku da carina opali pečat. To traje par sekundi, oni ni ne provjeravaju što je u koferima/torbama, a ima se argumet ako netko gnjavi na ponovnom ulasku u Hr.

Inače moja iskustva sa fotoopremom na BiH granicama su da svaki pokušaj prijave završi sa "ma to je osobna prtljaga, ajde vozi dalje". Da imaš originalno zapakiranih 5 istih objektiva to bi već mogao biti problem, ali oprema koja se očito koristi ih ne zanima.

Zabac
[23. 08. 2013.]

Ja isto prošao i jedva dokumente pogledali.

flolic
[23. 08. 2013.]

Night, ja sam isto imao taj papir ali ga carinik nije htio ovjeriti. Ni uz nagovaranje :D

Sumrak
[24. 08. 2013.]

živin blizu Neuma i često san po granicama sa Hercegovinom, nikad niko nije pita ništa :)

paf_mrvica
[24. 08. 2013.]

ja prošli tjedan prošla bez stajanja, u oba smjera :)

t_maras
[24. 08. 2013.]

Mene je u Bosni, na području tzv. "Republike Srpske" (neka se nitko ne ljuti, ali za mene postoji samo jedna Bosna), ljubazni policajac zaustavio ali i pitao kuda idem, zašto, zašto sam uopće u Bosni, tražio da otvorim gepek i pitao da li je fotooprema skupa, da li sam ju prijavio na carini... Rekao sam da se više taj dio ne prijavljuje na carini jer se smatra ručnom prtljagom. Dodao sam da je oprema kupljena kod hrvatskih ovlaštenih distributera, gdje su zabilježeni i serijski brojevi, i da bi u slučaju bilo kakvog pokretanja prekršajne prijave ja lako dobio sudski postupak.

Iako je bio vrlo temeljit i pitao stvari za koje nisam siguran da ima ovlaštenje, ja sam bio posebno pristojan i kooperativan, pa me pustio bez kazne za (stvarno počinjeni) prometni prekršaj i bez daljnjih pitanja o opremi. Ali, očito je da nisu sva njihova "službena lica" dobro informirana, i to je moja poanta. Preporučam svima da se prije odlaska dobro upute u zakone i podzakonske akte, zapamte članke i stavke po kojima nose opremu bez prijavljivanja, i time spriječe probleme. To se može saznati konzultacijama s pravnicima, ovdje i kod njih. Kolega na početku navodi opremu koju vjerojatno ne bi bilo moguće svesti na "ručnu prtljagu", pa zato predlažem da ju pokaže na carini.

Inače, što se tiče Neuma, nedavno sam prošao s nekim mladim znanstvenicama, biologinjama, i vozio u gepeku očito natrpanog auta razne žive životinje: daždevnjaka, žabu, punoglavce, neke paukove, svašta. Nisu nas ništa pitali, i uglavnom je tome tako. Mislim da putem imaju skrivene patrole koje samo provjeravaju tko skreće s neslužbenog koridora, pa preporučam da se ne ide na kavicu dok se opet ne prijeđe hrvatska granica. null

Goertosing
[24. 08. 2013.]

Osim carine na granicama, postoji i carina koja radi na terenu (dubinska carinska kontrola), a oni imaju ovlasti pregledavat i raditi što im padne na pamet. Ne razlikuju se od klasične policije (iste uniforme, isti auti, iste oznake), pa možda si naletio na njih

U HR često znaju biti na ulazu na autocestu kod Vrgorca, viđam ih svako malo kako nekome kopaju po autu

cimet
[24. 08. 2013.]

Na carini Pleso postoji obrazac koji se ispuni i u njega se upišu modeli i serijski broj. Tamo carina ne radi problem da ga ovjeri. Zašto na drugim carinama to nije tako, nikada mi nije bilo jasno?

Jedina sigurna metoda prelaska svih granica u svijetu sa prof. opremom je ata karnet. Dokument se izdaje uz pomoć špeditera, traje godinu dana, košta par stotina kuna.

Prije točno 2 mjeseca ušao sam u BH na Orašju, pitao sam i carinici nisu htjeli ništa upisivati i onda kada sam prelazio u HR kod Dubrovnika (iz Trebinja), pazi sad, policajac (ne carinik) BH mi išao pregledavati auto i našao foto opremu. Vidi da nije mala stvar i kažem mu da su mi na Orašju rekli da je to osobna prtljaga i da nije potrebna prijava. Zvao je svog carinika al ovaj nije ni trepnuo i onda je policajac bio ljut al nije ništa mogao. Dođem kod našeg, on kaže da otvorim prtljažnik, otvorim, a u prtljažniku su bile mreže, a on mene pita: vi ste ornitolog? Ja zinem u čudu i pitam ga pa otkud znate, pa zapravo ja slikam ptice. On kaže: Pa ja sam fotograf. Ništa, izljubili se i odo ja dalje..... Za svaki slučaj nosim kopije računa obavezno....

Goertosing
[24. 08. 2013.]

cimet, ata karnet više ne vrijedi od 1.7.

računi/kopije računa su jedini dokument koji se priznaje

cimet
[25. 08. 2013.]

@Goertosing. A gdje si to vidio da ne vrijedi od 1.7.? Nema ATA karnet veze sa 1.7. i EU. ATA karnet je međunarodni dokument (priznat od carina većine zemalja) i recimo ako ideš npr u Čile, Kinu, SAD ili Indiju i sl sa hrpom opreme moraš ga imati, a vrijedi i dan danas. Odnosi se na fizička lica i tvrtke. Kako misliš da bi npr HRT ili BBC putovao po svijetu sa svojom opremom? Nosili bi možda nekakve račune? Imaš i hrpu freelancera sa skupom opremom koji ga imaju. Dakle to nema baš nikave veze sa našim ulaskom 1.7. u EU. BH je pokrivena tim dokumentom. Više detalja što je ATA karnet sa popisom 71 zemlje svijeta imaš [http://en.wikipedia.org/wiki/ATA_Carnet]ovdje.[/url]

cimet
[25. 08. 2013.]

ok, greška, link za ATA karnet je ovdje

marshall
[25. 08. 2013.]

Pošto imaš puno opreme javi se našem cariniku na Kleku sa spiskom stvari.Zavisi o vrijednosti koju nosiš da li ćeš jednostavno proć ili uz pečat i vrijeme prelaska BH teritorija.BH carina te neće ni pogledati samo RH.

Goertosing
[25. 08. 2013.]

Pitao sam na carini za Ata karnet kad prolazim kroz neum (jer sam stalno na relaciji Dubrovnik-Zagreb), i rekli su da ne vrijedi. Ali to se odnosi na konkretno ovaj slučaj a ne za cijeli svijet

Goertosing
[25. 08. 2013.]

Naši carinici kod Neuma ne žele ništa potvrđivat, pečatirat, zapisivat, popisivat. Kažu 'nosi račun a sve ostalo ide po našoj procjeni'

Night
[25. 08. 2013.]

Većina ljudi foto opremu kupuje polovnu i nema nikakve račune za nju. Uostalom nije valjda da Japanac kad dođe sa Canonovinom mora na putovanje nositi račune sa sobom.

Fotoopremu nisam nikad prijavljivao jer su rekli da ne treba nego da je to osobna prtljaga, ali ponekad nosim dosta mrežne opreme preko Neuma i opale mi pečat na popis opreme i to je to.

Goertosing
[26. 08. 2013.]

I nakon 1.7.?

rodjo
[26. 08. 2013.]

Ja često idem na Mljet, išao sam i prije 1.7. i poslije i nikad nisam ništa prijavio, a dosta opreme sam nosio preko Neuma. Nikad problema nisam imao!

blue
[26. 08. 2013.]

Drago je meni da vi svi putjete.. putujem i ja cesto, na razna mjesta i nikad ne prijavljujem opremu jer obicno nosim max 2 tijela i 3 objektiva sto moze proci pod osobnu prtljagu. Dvije ruke - dva aprata. :)

Ali ovdje se radi o nekoliko Lowepro kufera s 4-5 tijela, 10ak L objektiva, kamera, stativa i sl. sto ne moze tako lako proc pod osobnu prtljagu.

Ne bi ni pitao da vec nisam imao gore opisanih problema.

U svakom slucaju hvala svima koji su dali konstruktivni prijedlog.

Napravit cu popis sa serijskim brojevima i traziti pecat..pa ako ga daju - dobro ga daju, ako ne - bar ce mi savjest bit cista.

rodjo
[26. 08. 2013.]

NIsam ni ja rekao da sam putovao sa malo opreme ali nema veze, za ovakva pitanja ne budeš tu baš našao pametni odgovor, najboje kontaktiraj HR carinu ili im se javi na mail makar i to nije baš idealno riješenje obzirom da znam da su usporeni i treba im vremena. ali u svakom slučaju ih kontaktiraj i traži službeno mišljenje jer se ovim carinicima na carini(Neumskoj) baš previše ne misli i ko zna kaj buju ti rekli dole. BTW sretno ti bilo:)

marshall
[26. 08. 2013.]

Ako ništa imaš trajekt Ploče-Trpanj,jedinu vezu koja povezuje Hrvatsku.Ako je vrijednost 10000 ili više

Eura na granicama moraš praviti carinske papire kod špeditera.

Nemate ovlasti aktivnog sudjelovanja. Morate biti registrirani i prijavljeni.

site copyright © 1998.-2019. Janko Belaj / Fotozine "Žičani okidač"   [site powered by Zine V3 alpha 9.1]   .:korisnički ugovor / terms of use:. …& obavezno štivo!
built with bbedit Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Zbog nekog doista blesavog EU zakona dužni smo vas informirati da i naš Fotozine rabi cooki-e (kažu da su to “kolačići”) kao i valjda 99.999% stranica na kugli zemaljskoj. Za izvan nje nemamo informacija. S tim keksima mi ne otkrivamo vašu dob, visinu, debljinu, sposobnost kadriranja, lažiranje exifa i niš takvoga, već nam samo pomažu da se logirate i tak to. A kaj sad možete? kliketnut dole i reć poruci izazvanoj idiJotskim zakonom adio… (A mi smo vas zakonski informirali :P ;))

Bla, bla, tri put Hura i O’Kej…