Fotozine “Žičani okidač” : ISSN 1334-0352 : s vama od 6. 6. 1998

fotozine
fotografija
druženja
prilozi
sitnine
prijavnica
nadimak:

lozinka:

upamti me
trenutno prisutni:

Razlika u ekspoziciji između srednjeg formata i APS-C
IllusionsPlay
[06. 10. 2009.]

Posudio sam Pentacon Six TL 6x6 fotoaparat i najveći problem mi je to što nema svjetlomjera. Ima prozmu sa svjetolomjerom kao dodatak, ali ne radi kako spada. Prvobitna ideja mi je bila mjeriti ekspoziciju sa svojim APS-C (0.019 CoC, 1.6x) fotoaparatom, al sigurno se ta mjera ne može primjeniti kod 6x6 formata zbog razlike u formatu. Mogu li ikako preračunati tako izmjerenu ekspoziciju sa APS-C fotoaparatom da bi dobio korektnu za Pentacona?


janimir
[06. 10. 2009.]

Ekspozicija je načelno jednaka kod svih svjetlomjera ako se mjeri pod istim uvijetima.

Naravno, razlike postoje od izvedbe do izvedbe: razlika kod svjetlomjera koji mjere upadno svjetlo može biti ovisna o veličini i vrsti kalote i njenoj izvučenosti, kod svjetlomejra koji mjere reflektirano svjetlo razlike se pojavljuju ovisno o vidnome kutu svjetlomejra ("normalni vidni kut", spor svjetlomjer…)

Svjetlomjeri ugrađeni u fotoaparate su nešto "lažljiviji", odnosno - ponekad su bažadareni baš za taj aparat. Tu se pojavljuju razlike ovisno o vrsti svjetlimjera, njegovoj ovisnosti o bateriji… Radeći s digitalcima, uočio sam da su oni "najlažjiviji", no načelno to nebi smjela niti prepreka za to što ti želiš dobiti.

Najjednostavniji način bi bio da si "baždariš" svoj digitalac prema (vlastitoj) metodi razvijanja (pod predpostavkom d aćeš snimati i sam razvijati CB materjal)

Joki
[06. 10. 2009.]

ja upravo vodim te bitke oko mjerenja svijetla...

Joki
[06. 10. 2009.]

..n'ti enter.... ja sam došao do slijedećeg: vjerujem vanjskom svjetlomjeru bez obzira koliko odstupa od svjetlomjera digitalca

Joki
[06. 10. 2009.]

not by finest hour (glede gornjih verbalno-idiotskih izljeva)

Joki
[06. 10. 2009.]

not MY finest hour....(glede gornjih verbalno-idiotskih izljeva x2)

IllusionsPlay
[06. 10. 2009.]

Pa u svakom slučaju bi digitalcem ne samo izmjerio nego i ufotkao fotku da vidim na svoje oči da je dobro eksponiranai po potrebi ponavljao postupak dok nisam zadovoljan ekspozicijom i onda samo očitao postavke kod najbolje eksponirane fotografije. Dakle, mogu koristiti metodu sa digitalnim fotoaparatom?

Joki
[06. 10. 2009.]

samo kao vodilju. ne kao pravilo. meni je digitalac odstupio 1/500 u odnosu na svjetlomjer...(ne kažem da ja nisam nešto zbrljao premda ne vjerujem baš)

mrml
[06. 10. 2009.]

o čemu vi to? :)

IllusionsPlay
[06. 10. 2009.]

Pa vald iste postavke daju jednaku ekspoziciju na različitim fotoaparatima bez obzira ako su različita očitanja svjetlomjera, ne?

Recimo da nam jedan aparat čita 0 EV pri 100 ASA (f/4, 1/125) a drugi (f/4, 1/200), ako oba postavimo na npr. 100 ASA (f/4, 1/125), histogrami će isto pokazivati bez obzira što se svjetlomjeri ne slažu...?

Joki
[06. 10. 2009.]

primjer ovo je f8@ cca 1/500 a flimu od 400 asa(prema vanjskom svjetlomjeru) dok je canon pokazivao na isti kadar na f8 iso 400 oko 1/1250

IllusionsPlay
[06. 10. 2009.]

Dakle dolazimo do zaključka da radije ispucam fotku na digitalcu i radije pogledam histogram i ponovim po potrebi nego da direkt vjerujem svjetlomjeru u fotoaparatu...? :)

Super. =P

Joki
[06. 10. 2009.]

ili tako ili nabavi svjetlomjer pa se nećeš mučiti sa digitalcem :)

elokventnidelinkvent
[06. 10. 2009.]

vanjski svjetlomjer u ruke, a prizmu zamijeniti šaht-tražilom. ionako, koliko čujem od korisnika, prizma je dost "tamna" i smanjuje doživljaj korištenja aparat. koliko čitam na netu.

IllusionsPlay
[06. 10. 2009.]

Pa to je istina. Smanjuje doživljaj totalno i teže se primjeti kada je pravilno izoštreno.

I rado bi ja vanjski svjetlomjer, samo je fotić posuđen i badava mi svjetlomjer kad ga nemam na trajno.

kopca
[06. 10. 2009.]

Ako ti je to jedini problem s P-Sixom, onda si na konju :)) Na tvom mjestu, nabavio bih i šaht tražilo i vanjski svjetlomjer, točno kako kaže njegova elokventna delinkvencija... Vrlo upotrebljiv aparat, pod uvjetom da zatvarač dela kak' spada, da ne preklapa kadrove itd... Ja sam se sa svojim dosta namučio, ali i zabilježio zgodnih trenutaka

IllusionsPlay
[06. 10. 2009.]

Pa jedino mu ne radi zatvarač na 1/125 i na 1/250, al ionak sam ga više mislio koristiti sa stativom tak da mi duge ekspozicije nisu problem.

moretto
[06. 10. 2009.]

pa..glede Jokijevih opažaja, ja recimo mrzim nosit svjetlomjer i radije pogađam ekspoziciju..kolko mogu (nekada sm nosio svjetlomjer za provjeru...dok se nisam malo ispraksirao). I odgovorno tvrdim da mi sunny 16 pravilo funkcionira 90% na filmu (naravno ne 100%), bilo c/b bilo u boji, dok mi na digitaliji nikako ne drži vodu. E sad, jel ja toliko griješim pa je film dovoljno fleksibilan da to proguta (što senzor nije nikako), ili je nešto drugo posrijedi.

Čak i na nekim fotićima starijeg datuma koji imaju ttl svjetlomjer, često se ne oslanjam 100% na njega, nego drljam po svome. Recimo ovdje sam odstupio 3 blende od onoga što je "rekao" fotić.

moretto
[06. 10. 2009.]

I da, na kraju sam zaboravio ono što sam htio reći. Istim načelom se vodim i za 35mm i za 6cm film. I kad su uvjeti prezahtjevni za pogađanje, koristim isti svjetlomjer za oba... zbilja ne bih rekao da ima razlike između malog i srednjeg formata..količina svjetla je uvjek to što je. mislim ;)

Colle
[06. 10. 2009.]

svjetlosna jačina ovisi o objektivu, a ne formatu...o odnosu promjera objektiva prema fokusu, D/f

epozar
[07. 10. 2009.]

@moretto ovo u Kotli je savršeno za mjerenje vanjskim svjetlomjerom, naravno u modu UPADNOG svjetla, neće te niš prevarit kod vanjskih snimanja

mjerit vanjskim svjetlomjerom reflektirano svjetlo je - nonsense

mimikis
[07. 10. 2009.]

Što je bilo prije kokoš ili jaje? Svi svjetlomjeri trebali bi izmjeriti istu vrijednost za različite veličine filma (135, 120 i plan film) ako se pravilno upotrijebe, ali kako se mjeri svjetlost druga je stvar. Nekad je poželjno izmjeriti na više mjesta i onda uzeti prosječnu vrijednost ali ni to ne jamći dobar rezultat. Digitalija pomaže kao predložak za približnu ekspoziciju i može se upotrijebiti ako se fotografira na negativ koji trpi i dvije tri blende razlike, ali dijapozitiv NE i s njim je poželjno napraviti 3-4 snimka s razlikom 1/2 blende gore-dolje.

Postoji razlika i u formatu filma što se tiće ekspozicije, ali ne točne i korektne ekspozicije nego u tome što će se raditi, tj. da li se izrađuju fotografije manjeg formata (do 30x40) ili se izrađuje veliko povečanje pogotovo metarsko onda se mora malo podeksponirati da se dobije kontrastniji negativ jer će od njega pozitiv izgledati bolje opet zbog praktične primjene razvijanja pozitiva koji se razvija u razrijeđenijem razvijaču.

Nekad se koristio polaroid kao probni snimak za određivenje ekspozicije i bio poprilično točan, ali danas koristim za određivanje ekspozicije Canon 40D ili 5D (zavisi što radim) i mogu reći da je takav način po meni i bolji od polaroida i daje sjajne rezultate čak i na dijapozitivima.

E i volio bi da mi netko objasni kako ti histogrami rade!? I zašto su bolji od mog oka!? Po onome kako sam čuo i pročitao da histogram treba izgledati tako da je razvučen od jedne do druge strane s brežuljcima stoji u nekim situacijama-samo kad je idealno svjetlo-a večinom kad je histogram postavljen po pravilu fotografija izgleda nikako te kad radim na oko fotka je super a histogram na jednoj ili drugoj strani ili samo na sredini ili s jedne i druge strane s praznom sredinom. Možda netko zna kako raditi po histogramu i dobiti dobru fotografiju jer ja to ne znam!

epozar
[07. 10. 2009.]

mjeri *upadno* svjetlo mimiks... kalotica i tak

bit će ti život lakši

mimikis
[07. 10. 2009.]

epozar nemam problema s mjerenjem svjetla nego ne kužim kako s dobro izmjerenom ekspozicijom natjerati histogram da prikaže vrijednosti koje su kao one prave i s njima dobiti dobar highkey i lowkey

bibo
[07. 10. 2009.]

@ epozar.........

nonsens je reci "mjerit vanjskim svjetlomjerom reflektirano svjetlo je - nonsense"

primjer... kut kod spot mjerenja sa sirokokutnim objektivom je recimo

10 stupnjeva... kakvo je to onda spot mjerenje...

pogled_u_bb
[07. 10. 2009.]

Ovisi šta misliš fotkati.

Ako fotkaš dijaće, onda nema mjesta za fulanje ekspozicije, pa očekuj da ćeš malo isprobavati prije nego nađeš dobitnu kombinaciju.

Ako fotkaš kolor negativ, onda možeš fulati, naročito kad preeksponiraš, bez većih posljedica.

Ako fotkaš cb film onda možeš raditi što hoćeš, itako trebaš dovesti u red eksponiranje/film/razvijač kombinaciju.

Imaj na umu da kod starih aparata (a i kod istočnonjemačkih kao Pentacon) 1/125 možda nije baš 1/125, niti je f4 baš f4, i blenda i zatvarač se mogu raštelati i zaglaviti. Možeš mjeriti koliko hoćeš dobro, ali ne znaš što aparat zapravo radi (frend je imao taj problem na Yashici TLR).

A konkretno moje iskustvo, kad snimam na film (Olympus OM10 i OM40) ponekad uspoređujem ekspoziciju koju izmjeri filmski aparat i digitalac (E1). Pri dnevnom svjetlu se jako dobro poklapaju, ali kad se smrači, onda se počinju razlikovati, a kod neonskih lampi su razlike odgromne, čak 3-4 blende.

kopca
[07. 10. 2009.]

Ja s Gossenovim Lunasix-3 dobivam samo i isključivo savršenu ekspoziciju, koristim ga s Minolta Autocordom za ulicu, arhitekturu, prirodu... Dostupan na ebayu, cijena razumna. Zavidim kolegama na odokativnim mjerenjima (iako nisam siguran da su pouzdana, osim u idealnim uvjetima).

epozar
[07. 10. 2009.]

@bibo

nisam razumio, kakvo spot mjerenje sad

elokventnidelinkvent
[07. 10. 2009.]

vjerojatnno je mislio na tvoju tvrdnju kako je mjeriti vanjskim svjetlomjerom reflektirano svjetlo nonsens. što je po mom osobnom shvaćanju svjetlomjera/mjerenja svjetla potpuna besmislica. spot svjetlomjeri, koji se svugdje navode kao jedni od najpreciznijih, upravo mjere reflektirano svjetlo od objekta, primjerice na mom pentaxovom spotmetru V, to radi unutar 1°. eh sad, možda ja nešto krivo shvaćam/tumačim, ali u praksi meni to radi fenomenalno.

elokventnidelinkvent
[07. 10. 2009.]

hm, sad kad čitam gledam jesam li si skočio u usta... brijem da se ipak radi o upadnom svjetlu. reflektirano bi bilo kad bi mjerio od objekta prema kameri? hm... moram ponovit gradivo, pothitno

bibo
[07. 10. 2009.]

@ Epozar

ha.. ne kuzim kaj nisi skuzio...

pa spot mjerenje je mjerenje reflektiranog svjetla... ako ga mjeris

aparatom ovisi o vrsti objektiva koji imas na aparatu (dakle ako ti aparat ima spot 3 stupnja .. onda ti je to samo na recimo 200 mm objektivu.. na sirokokutnom ti je 10-15 ili vise..) a na vanjskom svjetlomjeru je uvijek ili 1 ili 5 ili... dakle za sva precizna mjerenja je mjerenje rucnim svjetlomjerima reflektiranog svjetla must have a ne nonsens..... (zonsko mjerenje, mjerenje i racunanje prosjecnog itd..)...

novi aparati mjere relativno dobro samo sa novim automatskim objektivima, zato jer uvijek mjere sa potpuno otvorenom blendom a druge vrijednosti preracunavaju... u to se mozes uvjeriti ako na aparat stavis manuelni objektiv i pokusas izmjeriti na recimo blendi 11...u odnosu na dobar vanjski svjetlomjer i najbolji aparati grijese

ovisno o situaciji za najmanje 1 ev... to se da naravno pobjediti kompenzacijom ali je nuzno napraviti nekoliko snimaka i korigirati gledajuci histogram....

epozar
[07. 10. 2009.]

@bibo

pa to ti i govorim.. zanemari reflektirano svjetlo kod mjerenja vanjskim svjetlomjerom

bibo
[07. 10. 2009.]

@ Epozar..........

odustajem...........

Nemate ovlasti aktivnog sudjelovanja. Morate biti registrirani i prijavljeni.

site copyright © 1998.-2019. Janko Belaj / Fotozine "Žičani okidač"   [site powered by Zine V3 alpha 9.1]   .:korisnički ugovor / terms of use:. …& obavezno štivo!
built with bbedit Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Zbog nekog doista blesavog EU zakona dužni smo vas informirati da i naš Fotozine rabi cooki-e (kažu da su to “kolačići”) kao i valjda 99.999% stranica na kugli zemaljskoj. Za izvan nje nemamo informacija. S tim keksima mi ne otkrivamo vašu dob, visinu, debljinu, sposobnost kadriranja, lažiranje exifa i niš takvoga, već nam samo pomažu da se logirate i tak to. A kaj sad možete? kliketnut dole i reć poruci izazvanoj idiJotskim zakonom adio… (A mi smo vas zakonski informirali :P ;))

Bla, bla, tri put Hura i O’Kej…