Fotozine “Žičani okidač” : ISSN 1334-0352 : s vama od 6. 6. 1998

fotozine
fotografija
druženja
prilozi
sitnine
prijavnica
nadimak:

lozinka:

upamti me
trenutno prisutni:

Lightroom vs. Capture One
PhotoBoy
[14. 07. 2017.]

Zbog već poznatih problema sa Lightroom-om (LR - sporost), naumio sam isprobati konkurenti Capture One (C1).

Skinuo sam C1 (trial 30 days) i jedna od stvari koje (još) nemogu dokučiti je da fotka exportirana u JPEG iz C1 (default postavke) ima puno više detalja od one iz LR !

Naravno da sam probao u LR staviti sve postavke kao i u C1, ali nažalost bezuspješno.

Dobar dio jučerašnjeg dana proveo sam pokušavajući odgonetnuti tu misteriju, ali zasad bez rezultata. ????

Mijenjao sam sve (ili gotovo sve) postavke u LR-u da bih dobio JPEG kao iz C1, ali sve uzalud. Dali stvarno C1 "izvlači" više detalja iz RAW-a od LR ili postoji "caka" koju ja neznam ?

Zanimljivo je da i fotka u RAW-u također ima puno više detalju u C1 od LR-a (u Develop modu). ?? Neka ideja, ja ih više nemam. ?? (osim da prihvatim da je C1 bolji od LR).

Volio bih da čujem mišljenja onih koji rade (ili su radili) sa oba programa njihovovo mišljenje.

Hvala !


Nowhereman
[14. 07. 2017.]

Ne znam, kod mene LR nije spor - procesor i5, 8 Gb memorije, bez grafičke kartice. Što se tiče detalja - nisam primjetio ništa bitno.

Naučio sam se na LR i za mene najbolji u toj kategoriji programa.

eNdie
[14. 07. 2017.]

Jel može par fotki za primjer da usporedimo?

PhotoBoy
[14. 07. 2017.]

Nije išlo preko FB, pa sam stavavio u album: Eksperimentalna.

Capture One

Lightroom

seewolf
[14. 07. 2017.]

tu nesto ne stima, ne ide mi u glavu da je tolika razlika.

ps koji i5? nisu svi i5 jednaki.

PhotoBoy
[14. 07. 2017.]

#seewolf, nije ni meni jasno od kuda tolika razlika (prvenstveno u oštrini), zato sam i postavio to pitanje i čekam da se javi koji kolega koji Capture One i "u malom prstu".

zlocesto_dijete
[15. 07. 2017.]

a ono c1 je bolji :)

uz to koliko sam upoznat c1 za svaki aparat ima poseban s ljubavlju optimatizirani profil koji iz doticnog navodno izvlaci maksimum.

uz to imaju i podlu foru s pšrilagodjenim sharpanjem kojeg po defaultu guraju gdje stignu bar malo.

Matej9o
[15. 07. 2017.]

Lr je spor do bola i iskreno se nadam da će to riješiti što prije.

4790k + 16gb rama + cache, katalog i fotke na SSDu. Grafičku ne koristim u Lr jer onda radi još sporije.

Jedina fora za prividno ubrzati Lr je napraviti "Smart preview" i onda original folder promijeniti ime da Lr ne zna gdje je. Onda Lr prikazuje samo "Smart preview" koji je neka manja verzija original fotografije pa brže radi.

Obrađujem svadbe i u prosjeku imam oko 3500 fotografija (d750, d800, d4, d4s, 5dmk2) i na tu količinu svaka sekunda mi je bitna :)

Inače na dosta strana sam čuo da C1 puno bolje izvlači raw->jpeg i da su boje puno ljepše.

Iz osobnog iskustva mogu samo reći da radi puno brže import/export nego Lr. Nisam se još dogovorio sam sa sobom da prebacim workflow u C1, ali volio bih probati :)

zlocesto_dijete
[15. 07. 2017.]

ja sam se isto dvoumio i na kraju otkantao lightroom.

ODNOSNO, lightroom ima neke fore koje su mi prakticnije za landscape i interijere (vjerojatno je i tu C1 bolji, samo sam eto glup i nisam jos shvatio kako istu stvar izvesti u njemu)i fali mi 8 slidera za namjestavanje svjetline u odnosu na 2 kod C1, ali po pitanju studijskih i sl. fotografija napravljenih u kontroliranim uvjetima capture one ubija.

cimet
[15. 07. 2017.]

Konačno nešto zanimljivo :).

Radio sa C1 dok sam imao Sony-a (NEX), prije 3-4 godine. Onda sam uzeo demo verziju da isprobam sa Canom-om. Bio je problem u bojama, razlika između 7D i 5D3. Nije bilo dobro, kao da je jedna kamera bila Sony, a druga Canon. Nadalje imao sam problema da je C1 bio nestabilan i to vrlo nestabilan.

Mišljenja sam:

1. Uspoređivati konverziju u jpg nije neki primjer za razmatranje dakle, gore navedeno nije usporedivo. Naime u jpg konverziji ima svega i svačega, sve se dade napuhati sa mikrokontrastom, šumom i tonskim izmjenama, a i kompresija nije standardizirana.... Kao kada bi uspoređivali jpg-e iz raznih kamera......

2. Instalirao sam za probu najnoviji C1, v 10.1.2, da provjerim gore navedeno. Mjerodavna je pretvorba u tif, a ne u jpg. Kod konverzije raw-tif, LR, DPP (Canon) i C1 daju tif identične veličine (+/- 0,5%) što znači da C1 sve izvlači svojim algoritmom obrade iz istog raw-a. Dakle isto se može dobiti i obradom, no pitanje je koliko je tko sposoban izvući iz raw-a. U pitanju je selektivan šum, mikrokontrast i tonsko balansiranje. Bazirano na sličnim slikama, na ovoj slici gore sa psom mogu dobiti u cca 1 minuti u PS-u nakon što sam u DPPu napravio konverziju iz raw-a u tif. Nekome tko ne radi dobro obradu (bilo po redosljedu bilo po odabiru alata), default koji daje C1 je vau. No i nekome tko radi dobro, a ne dade se prtljati po stotinama slika ovo je sigurno dobro rješenje koje drastično može ubrzati postupak. Budem još proanalizirao ali za moj način obrade ne vidim da mi C1 donosi dobro, naročito ako se njegovo "peglanje" ne može kontrolirati u default postavkama (tražio sam to i ne mogu naći). Dakle njegov default peglanja je uključen i to kako C1 hoće, uz dužno poštovanje to meni nije dobar pristup za raw converter. Kod DPP-a se sve dade podesiti, pa tako i za Default se može staviti da ne pegla baš ništa (zapravo on pegla po defaultu samo šum ali se to dade isključiti). Mislim da LR ima po default-u neko lagano peglanje ali je to neusporedivo sa ovim što radi C1.

3. Idući korak bi bilo za usporediti tonsko balansiranje boja za različite kamere. Npr za neki event se koriste 3 različite kamere pa onda da se usporede po kriteriju boje. Tu većina pada na ispitu. Ne tvrdim da je sa C1 sada tako, ali prije 3-4 godine kao i većina drugih to nije radilo ni približno dobro. DPP tu kao besplatno rješenje (na žalost samo za Canon) pokazuje bitnu prednost i kod njegovih boja imam jeftino rješenje za sljedivost između različitih kamera.

4. Koliko vidim C1 ima za stakla mogućnost automatske geometrijske optimizacije, to je dobro, no lista npr Canon objektiva je zastarjela (nemaju 100-400 II, nemaju >300mm, imaju samo jedan EF-M). Za tu cijenu se baš nisu potrudili.....

Imam katalog u LR koji ima cca 19000 slika, import u C1 je trajao cca 30 minuta i nije sada to neki problem, to se radi jednom. Iako sam napravio u C1 optimizaciju kataloga, pretraživanje (search) je bolno sporo u odnosu na LR. LR mi u 7s. Koristim brze SSD diskove i sistemski i za slike, i7 i 32GB RAMa. Također kada odaberem neku sliku i idem u export sve radi vrlo sporo, da neki parametar podesim treba čekati par sekundi prije nego dozvoli pritisak na export. Kao da nešto vrti u pozadini. Ni LR mi nije brz, posebno kada unosim puno slika u katalog, selektiram ih i dodajem im ključne riječi itd, C1 je bitno gori za veličinu mojeg kataloga. Budem se još poigrao naredni period dok mi trial dozvoli. No za sada nemam pozitivna iskustva, za mene puno začina na krivim mjestima.............

cimet
[15. 07. 2017.]

Ispravak umjesto "LR mi u 7s.":

LR mi nađe slike u 7s. Koristim brze SSD diskove.......

cimet
[15. 07. 2017.]

A joj i zne filtrira kodove za manje i više :)))

Dakle još jedan ispravak, umjesto "LR mi u 7s.":

LR mi nađe u manje od 1s, a C1 u više od 7s

PhotoBoy
[15. 07. 2017.]

#cimet hvala na opširnom opisu, moram ga još nekoliko puta pročitati i "progruntati", a C1 moram upoznati da bi ga mogao kuditi ili hvaliti. Za sada mi je najveći "problem" naviknuti se na "korisnički interfejs". Ono o konverziji u TIF razumijem, ali nije mi jasno zašto u RAW-u vidim više detalja u C1 nego u LR ???

cimet
[15. 07. 2017.]

Budem i ja još proanalizirao jer me zanima kako C1 nova verzija radi, no ovo što kažeš da vidiš na monitoru više detalja u C1 iz raw-a je upravo ono što i radi sa jpg-om, dakle lijepo ti zapakira svoje začine čim otvoriš raw i oni odmah idu i na ekran. Slika na ekranu ako je kalibriran monitor bi trebala odgovarati C1 jpg-u kojeg ćeš dobiti u exportu i pogledati taj jpg u nekom drugom editoru. U tome je štos sa C1. Dakle "pumpa" u jpg ali i preview na monitoru je isto takav. Kažem budem još pogledao, zanima me, za neke slučajeve to može biti i korisno......

cimet
[15. 07. 2017.]

Ispod je usporedba kada se RAW direktno gleda u DPP-u, C1 i Lightroomu (sve na default postavkama). Dakle skinuo sam sa Print Screen iz sva 3 programa i kropao, detalj slike je 100% krop. Vidljivo je da C1 ima dodatnu oštrinu i veći kontrast. DPP je potpuno neutralan (kod mene je i skidanje šuma stavljeno na DPPu na 0). Dakle C1 ima najviše kemije već u default postavkama. Puno bi toga trebalo još ispitati, uniformnost boja među različitim kamerama, anliza primjera sa jakim sjenama, skidanje šuma itd, itd. Meni generalno C1 pristup ne odgovara, ne želim da mi stavljaju svoju kemiju koju ne mogu maknuti, a da prethodno ne vidim sirovu (neutralnu) sliku iz kamere. Ako radim obradu želim da je pod mojom kontrolom od početka, od redosljeda do jačine korištenih alata.

cimet
[15. 07. 2017.]

I za kraj RAW (Canon 5D4) exportiran po default postavkama u sva 3 programa u tif (svi daju jednako 176MB). Nakon toga su tif-ovi importirani u Photoshop layers i jednostavno kropan opet isti detalj. Praktički je dobiveno isto kao i gore.

cimet
[15. 07. 2017.]

Last but not least ovaj Capture One 10.1.2 meni radi tako sporo da je Lightroom 6.10.1 munja za njega. Razočaran sam po svemu, od cijene, kako radi do toga šta radi.....

PhotoBoy
[15. 07. 2017.]

Izgleda da je tvoje viđenje "najbliže" istini. Sve što sam ja dosad uspio skužiti ti si mi potvrdio. C1 mi je lijepo učitao profil monitora (Dell U2717D) i lijepo sve prilagodi njegovom profilu (milina jedna), a kako to izgleda na drugom monitoru - to je već drugi par cipela. Još da samo nađem način kako "natjerati" C1 da prikaže "sirovi" RAW. DPP sam za sad stavio van igre, ipak mi je LR sa svim manama i vrlinama "draži".

cimet
[15. 07. 2017.]

Kod Capture One možeš otići u svaki od "Local Adjustment" i tamo postaviti default kako želiš (možeš ga i spremiti). Na primjer meni je default za sharpanje 180. Ako ga stavim na 0 dobivam otprilike koliko ima i DPP. Tako se može i za šum i drugo te se u konačnici dobije slično kao i DPP izlaz. Dakle default se može promijeniti.

Osobno koristim Lightroom za katalog jer mi je najbrži do sada, ima podršku za GPS i sve što mi treba, a 90% slika pretvaram iz raw-a u tifa preko DPP-a, kad trebam izvući neke skurene dijelove onda mi je Adobe ACR bolji.

zlocesto_dijete
[15. 07. 2017.]

lijep opis, prvi susret s C1 je bio bas to - buraz ovaj nesto kemija, a da me ne pita, ali nakon nekog vremena sam zakljucio, ako izgleda ok i ako daje rezultat koji u biti i zelim dobiti, zasto ne

ako ima iskusnijih korisnika molio bih da mi netko odgovori na sljedece pitanje koje mi vec neko vrijeme kida nerve, kako u C1 dobiti ovakav prikaz na dva monitora kao u lightroomu? Znaci develop prozor na jednom monitoru i grid thumbova na drugom.

Znaci u C1 bi htio alate i viewer na jednom monitoru, a grid thumbova na drugom

Znaci ovako:

slika

zlocesto_dijete
[15. 07. 2017.]

Moze biti da sam ispao apstraktan, znaci volio bih u captureu imati prikaz kao u lightroomu, alati i veliki preview na jednom monitoru, thumbovi na drugom monitoru.

cimet
[15. 07. 2017.]

Moje iskustvo, zaključak, nakon isprobavanja Capture One v10.1.2 od nekoliko sati:

1.Default postavke su „nabrijane“ nešto kao u nekim alatima u Auto modu (od šarpanja, ubijanja šuma, film granulacije, clarity), pa se dobiju „lijepe slikice za okice“. Default se može „srezati“ kako se želi, na nivo drugih konvertora, a onda obradom dobiti kako se želi, dakle isto ili bolje nego Capture One po defaultu. Naravno trebalo bi urediti presete prema željama..... U odnosu na druge RAW konvertore (DPP, LR tj ACR) ne radi nikakva čuda, sve je stvar podešavanja za konačnog korisnika koji više/manje voli nabrijano.

2.Teško mi je reći da li su mu Edit alati bolji od LR, trebalo bi raditi barem tjedan dana da se dođe do nekih zaključaka. Nadam se da tu ima nekih prednosti C1.

3.Sa veliki katalogom radi bitno sporije od LR (napravio sam i optimizaciju ali ništa). LR katalog je duplo manji u MB!? Također na pojedinim fazama rada, edita slike jednostavno se smrzne koju sekundu, ne trza ništa i onda nakon par sekundi proradi. Prilično iritantno. Phase One prodaje zasebno media software, možda si ne žele raditi konkurenciju.

4.Podrška za GPS vrlo loša, nikakva, iz gpx traga se ne mogu sinkronizirati slike na temelju vremena, kao što se ne može na karti odrediti točka slike i onda automatski koordinate prebaciti u exif. LR to radi već davno (mislim od v4).

5.Podrška objektiva za automatsku korekciju lošija nego kod LR.

6.Više od duplo skuplji od Lightrooma (kod nas LR košta 1080kn sa PDVom, a LR €279 + PDV). Znam da se neki ovdje smiju, al ja se ne bavim lopovlukom pa mi je ovo itekako bitno da za svoj novac dobijem licencu i što bolji software s kojim ću onda raditi kako spada.

S obzirom na gore navedeno ne vidim poantu u korištenju Capture One. Iako volim kad Adobe ima jaku konkurenciju (bahati su i sa različitim cijenama po zemljama koriste monopol), meni se čini da Capture One je za one koji vole „nešto drugo“ i sviđa im se dafult koji dobiju sa njime. Ako netko ima argumente zašto bi Capture One bio bolji od LR-a, slobodno neka puca. Imam Trial za C1 pa da isprobam....

cimet
[15. 07. 2017.]

Ispravak, umjesto: "a LR €279 + PDV"

a Capture One košta €279 + PDV.

cimet
[15. 07. 2017.]

@zlocesto_dijete, pogledao sam dual monitor (view) mod i ne vidim način za dobiti tvoju logičnu želju, taj C1 dual mod je izgleda limitiran u odnosu na LR secondary display mod.

cimet
[15. 07. 2017.]

Kada na Capture One sve slajdere koji po default nisu na 0 (Noise, Sharpening i drugo) podesim na 0, a Clarity na Neutral, onda dobijem po nivou detalja praktički isto što i DPP. Ispod je usporedba:

zlocesto_dijete
[16. 07. 2017.]

@cimet, naprosto je suludo da jedan pro softwer nema funkcionalni prikaz na dva monitora.

cimet
[16. 07. 2017.]

@zlocesto_dijete, slažem se da bi dual monitor opcija morala biti sređena, no da je barem samo to problem.....

Samo sa pomicanjem 6 slajdera (po defaultu su na 0) u besplatnom DPP-u sam dobio za detalje isto što i u Capture One.

PhotoBoy
[16. 07. 2017.]

@cimet hvala ti (imaš piće kad se vidimo u real life). Neke stvari si mi potvrdio, neke si mi objasnio, a ponešto sam i naučio. Opet sam maaalo pametniji (barem se nadam).

cimet
[16. 07. 2017.]

@PhotoBoy, inicirao si zanimljivu temu, čuo sam to i drugdje za Capture One kako je superioran tako da je došlo vrijeme da se to provjeri na domaćem terenu. Ispod je usporedba DPP sa mojim podešenim parametrima (samo za detalje, ali ne i za boje). Capture One je ovdje po defaultu ali njegov default ima već podešene parametre da lovi naivne ribice. Na temelju iskustva koje imam Capture One je ovdje definitivno fulao ton boje i ne vjerujem mu. DPP je po tome referenca i ne bez razloga puno Canon pro fotografa (naročito iz USA) ga koristi, a i meni je zbog boja najdraži. Bilo bi dobro da svoj primjer RAWa kojeg si prvi poslao gore otvoriš u DPPu, otvoriš ga u Edit modu i desno na raznim TABovima podesiš ove ispod parametre:

Picture Style: Neutral

Contrast: +1

Shadow: +3

Highlight: -2

Color Tone +2

Color Saturation: +2

Sharpness (Unsharp mask)

Strength: 4

Fineness: 1

Threshold: 1

Drugi TAB za detalje....

Reduce luminance noise: 5

Reduce chrominance noise: 3

Sa gore navedenim postavkama nivo detalja između DPPa i Capture One nema bitnih razlika. Što se boja tiče Capture One je također trik igračka i ništa više. Sve se može dobiti podešavanjima, ali DPP je provjerena referenca za tonove boja (za balansiranje između raznih modela Canon aparata treba koristiti 'Faithful' mod pod Picture Style). I DPP je besplatan ;). Primjetio sam da i Capture One dodaje uniformnu granulaciju u sliku i koliko vidim nju se ne može maknuti. Naravno i to radi u svrhu boljeg dojma. Ne znam, meni je to kao da iz pipe curi slatka voda.......

Nemate ovlasti aktivnog sudjelovanja. Morate biti registrirani i prijavljeni.

site copyright © 1998.-2019. Janko Belaj / Fotozine "Žičani okidač"   [site powered by Zine V3 alpha 9.1]   .:korisnički ugovor / terms of use:. …& obavezno štivo!
built with bbedit Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Zbog nekog doista blesavog EU zakona dužni smo vas informirati da i naš Fotozine rabi cooki-e (kažu da su to “kolačići”) kao i valjda 99.999% stranica na kugli zemaljskoj. Za izvan nje nemamo informacija. S tim keksima mi ne otkrivamo vašu dob, visinu, debljinu, sposobnost kadriranja, lažiranje exifa i niš takvoga, već nam samo pomažu da se logirate i tak to. A kaj sad možete? kliketnut dole i reć poruci izazvanoj idiJotskim zakonom adio… (A mi smo vas zakonski informirali :P ;))

Bla, bla, tri put Hura i O’Kej…