Fotozine “Žičani okidač” : ISSN 1334-0352 : s vama od 6. 6. 1998

fotozine
fotografija
druženja
prilozi
sitnine
prijavnica
nadimak:

lozinka:

upamti me
trenutno prisutni:

Worldwide Pinhole Photography Day 2016.
obscuras
[18. 02. 2016.]

Drage fotozinerice i dragi fotozineri.

Na stranici http://pinholeday.org/ objavljeno je : "The next pinhole day is April 24, 2016."

Da se prisjetimo kako se odvijalo naše sudjelovanje na toj svjetskoj manifestaciji kamere opskure pogledajmo forume:

Worldwide Pinhole Photography Day 2013.,

Worldwide Pinhole Photography Day 2014. i

Worldwide Pinhole Photography Day 2015..

Budući da ću ove godine u vrijeme odvijanja te svjetske manifestacije biti zaokupljen predstavljanjem Hrvatske u Cite' international des artes u Parizu, veselit će me drage fotozinerice i fotozineri da se međusobno podstičete za sudjelovanje i svojim radovima doprinesete udjelu Hrvatske na ovoj svjetskoj manifestaciji, te da potvrdite reputaciju Hrvatske na svjetskoj smotri kamere opskure koju smo do sada postigli. Nastojat ću biti uz Vas koliko god mi to bude bilo moguće, a mnoge odgovore na Vaša pitanja sa područja fotografije kamerom opskurom naći ćete na prethodnim (ovdje, ranije nalinkanim) forumima fotozina i u mojim albumima. Želim Vam uspješnu suradnju!


obscuras
[22. 02. 2016.]

TETRAsegmenti

Ususret WWPPD2016. sa novom kamerom opskurom! 3D printerom nadrukani segmenti spremni su za sklapanje u cjelinu. ©ame®@ obs©u®@ TETRA exacta (©ylind®ic@ ex©ent®ic@ pano®ami©@) snimat će (kao i njena prethodnica) panorame od 360° na 4 negativa (fotopapira ili RTG filma) formata 180/240 mm sa kutem od 62,92° iznad horizonta i 52,74° ispod horizonta i pri tome će "hvatati" 84,83% sfere! Objektivi-rupice (promjera 312, 317, 318 i 320 mikrona) su 74,2mm udaljeni od negativa (na horizontu kamere koji negative dijeli u odnosu 1:2 po visini).

pixino
[25. 02. 2016.]

Svaka cast na ideji i projektu! :)

alfa91
[25. 02. 2016.]

Bravo profesore i hvala na podsjetniku

obscuras
[11. 03. 2016.]

Još 44 dana do svjetskog dana kamere opskure! Pripremite kamere opskure (li pinhole cameras), a radionice koje kanite održati prijavite na Worldwidw Pinhole Photography Day 2016.

gres
[12. 03. 2016.]

probat ćemo se potruditi i oživiti tu tehiku, hvala ti profesore na podsjetniku! :)

Pozdrav leti u Pariz - uživaj tamo! :)

obscuras
[12. 03. 2016.]

Drage fotozinerice i dragi fotozineri!

Samo da podsjetim. Prema pravilima organizatora obilježavanja svjetskog dana kamere opskure (The Worldwide Pinhole Photography Day) svaki sudionik ove manifestacije smije poslati samo jednu sliku snimljenu kamerom opskurom na svjetski dan kamere opskure, a to je zadnja nedjelja u mjesecu travnju. Budući da snimanje slika kamerom opskurom u nekim slučajevima traje i po nekoliko dana, organizatori obilježavanja svjetskog dana kamere opskure prihvatili su i tu mogućnost, ako nekoliko dana snimanja obuhvaća i zadnju nedjelju mjeseca travnja (The Worldwide Pinhole Photography Day). Isto tako budući da se radi o pretežno analognim snimanjima organizatori obilježavanja svjetskog dana kamere opskure ostavili su rok za slanje radova do konca svibnja. Dakle, vremena ima dovoljno.

Ovo što slijedi neki bi stavili u rubriku astro fotografije. Bliži se ekvinocij, proljetna ravnodnevnica. Upravo u ovo vrijeme dani se sve brže produžuju, a noći skraćuju (do ravnodnevnice), a poslije postupno sve sporije do ljetnog solsticija (suncostaja i najdužeg dana, a najkraće noći u godini). Ovih se dana Sunce svojom putanjom najbrže uspinje od južnog obzora, a to je dobra prigoda da se snimi heliogram.

Drage fotozinerice i fotozineri, predlažem da za svjetski dan kamere opskure napravite heliogram (ili heliografiju) sa Vašeg mjesta stanovanja. Kamera opskura je idealna za baš tu vrstu astrofotografije. Postupak izrade kamere i snimanja je veoma jednostavan, a što se tiče "procesiranja" slike, netreba Vam nikakva kemija. Bit će dovoljan samo skener.

Od materijala Vam treba samo;

jedna aluminijska limenka (za cilindrično tijelo kamere),

komad aluminijske folije (za svjetlonepropusno zatvaranje kamere),

čvrsta samoljepiva traka (za pričvršćivanje i zaštitu alufolojskog poklopca kamere i pričvršćivanje kamere na "stativ", čvrstu podlogu, ogradu balkona, stup ograde ili sl.)

jedan list fotopapira (formata koji uložen cilindrično tijelo kamere neće pokrivati više od 4/5 opsega cilindra),

igla za šivanje (promjera cca 0,3mm) kojom na sredini preostale 1/5 cilindra (između rubova uloženog fotopapira), treba izbušiti rupicu - objektiv.

Nakon toga napunjenu i zatvorenu kameru treba čvrstom samoljepivom trakom fixirati (u vertikalnom položaju i sa rupicom okrenutom prema jugu) na neko prikladno čvrsto mjesto (čini mi se da je cijev oluka idealna, pa gitre željeznih rešetki na prozorima i sl.) i ostaviti da snima. Snimanje započnite barem na dan ekvinocija (21.3.). Namjestite na svom mobitelu podsjetnik u kalendaru sa alarmom (da vam zazvoni između 1. i 15. svibnja kada naumite završiti snimanje) i dalje namajte brige, slobodno se bavite svojim poslovima.

Snimanje dakle može trajati između 6 i 7 tjedana, a to znači pedesetak tragova sunca na vašem heliogramu. Kada završite snimanje i skinete kameru, unesite je u sobu i otvorite je. Nije potrebna nikakva tamna komora, samo spreman skener. Otvorite kameru. Izvadite fotopapir iz kamere, stavite ga u skener i skenirajte. Na fotopapiru je latentna slika koja je zbog duge ekspozicije postala vidljiva. Nikao snimku ne stavljajte u razvijač jer će čitava snimka pocrniti i slika će biti izgubljena. Isto tako nikao je ne stavljajte u fiksir (ustaljivač) jer će čitava snimka pobijeliti i slika će biti izgubljena. Skeniranjem (odnosno digitalizacijom svjetlosnog zapisa) "spasit" ćete sliku (dugotrajno je sačuvati), a original (koji nažalost nije trajan) pohranite u mapu (da mu produžite vijek, jer original je original). Fajl koji ste dobili skeniranjem originala obradite na Vašem kompjuteru. Mirorirajte (flip horizontal), invertirajte (pretvorite u pozitiv), dotjerajte po Vašoj volji i pošaljite u galeriju Hrvatske na stranici http://pinholeday.org/. Želim Vam uspješan rad i zadovoljstvo! Stojte zdravo i uživajte! :)

cylindriccameraobscura

crtež kamere "©ame®@ obs©u®@ ©ylind®ic@ R.B."

"©ame®@ obs©u®@ ©ylind®ic@ R.B." pri jednom od snimanja

obscuras
[12. 03. 2016.]

Neznam zašto fotozine u svoj forum neće prenijeti sliku sa fotozina, pa eto link , valjda će funkcionirati

obscuras
[12. 03. 2016.]

Evo uzorka, jedne solarografije. Bez obzira snimate li solarografije na CB ili color materijal, uvijek ih skenirajte kao kolor sliku! Zanimljivo je koliko se široka paleta boja može naći u običnom CB fotomaterijalu.

sol

obscuras
[14. 03. 2016.]

Zanimljivo, kad kursor stavim na ikonicu pored cylindriccameraobscura (slike koja nije prikazana uz komentar od 12.3. na ovom forumu) i desnom tipkom miša otvorim open image in new tab slika se otvara (u novom okviru)! :)

obscuras
[17. 03. 2016.]

Nikada do sad se nije nudilo toliko različitih kit setova za izradu kamera opskura, ali ipak su najbolja vlastita rješenja.

pixino
[17. 03. 2016.]

Naravno profesore!

Realiziranje svoje vizije camere obscure je izazov, uzivanje, odmor! Ovi setovi su za lijencine! :)

obscuras
[18. 03. 2016.]

Ti kit setovi kamera opskura su samo sistem dovitljivaca da nabrzaka dignu lovu naivcima koji nemaju samopouzdanja (ali vole pokazati da mogu platiti), a tipovi kamera koji se nude u tim kit setovima su daleko ispod razine koja se može dosegnuti samogradnjom i vlastitom kreativnošću. Mislim da ovaj video to dobro ilustrira.

obscuras
[23. 03. 2016.]

Guglajući po kit setovima naišao sam i na ovaj digitani kit set koji obuhvaća veoma širok spektar kamera (od običnih, panoramskih stereo, video, makro, mikro i inih). Podsjeća me na "LEGO" sistem, ali u ovom se slučaju radi o pomno razvijanom sustavu koi će svoju ponudu (vjerovatno) uskoro upotpuniti i (pinhole) inačicama kamera opskura. Oni koji ištu više podataka o ovom izuzetnom digitalnom kit setu mogu svratiti na ovaj link.

obscuras
[24. 03. 2016.]

@gres hvala Ti na upućenom pozdravu i dobrim željama! Evo na stranici fotozina i od mnene pozdrav iz Pariza, svim fotozinericama i fotozinerima (uz digiotski selfie sa kamerom opskurom TETRA ispred crkve naše Gospe). Pripremajte se za svjetski dan kamere opskure. :) Stojte zdravo i uživajte!

TETRA&me

obscuras
[24. 03. 2016.]

me&TETRA

gres
[24. 03. 2016.]

Hvala, dragi naš obcurni profesore! Lijepo si nam dao opis za fotkanje limenkama! Pokušat ću nešto napraviti - nadam se uspješno! Podržavam i pozivam ostale zineovce i zineovčice da nam se pridruže!

Pozdrav iz trenutno sunčanog Zagreba!

(odličan ti je selfie uz reklamu za "Franck"! ;))))

Sretan Uskrs i tebi! :)

jpogorilic
[24. 03. 2016.]

Svaka čast na ideji i projektu, naravno da podržavam...

Pozdrav iz sunčanog Rovinja šaljem...

agni
[25. 03. 2016.]

odlično si, jednostavno i jasno ,gore, napisao uputu za izradu ,moji (nemušti)pokušaji obeshrabruju me za ozbiljo uključivanje , ali da je izazov i veselje ,jest.Raniji pokušaji snimanja kroz rupicu rezultirali su više manje apstrakcijom ( neartikuliranom), a za koje mi je potrebno entuzijazma ,znanja i truda ,prvog mi je nedostajalo a bome i drugog i trećeg...otkrih ,na žalost, instant rezultat, igru u PS-u.

Odličan portret prof., čestitam i podržavam tvoju zaljubljenost u obscuru i genijalnost .

Hvala, sretan Uskrs i tebi, želeći ti uspjeh na Worldwide Pinhole Photography Day 2016!!!!

obscuras
[25. 03. 2016.]

Na internetu se može naći nekoliko desetaka postova na temu: "kako napraviti kameru opskuru od kutije za šibice?". Mada se na tim postovima mogu naći i sva pojašnjenja kojim redom i kako treba raditi, često mi pristižu pitanja m@ilom, porukama na facebooku, i sa fotozina, sa tim pitanjem. How To Build a Matchbox Pinhole Camera? Budući da postoji forum fotozina, dakle mjesto na kojem se javno mogu postavljati pitanja i davati odgovori, mjesto za javne rasprave, tu ću dati i odgovore na postavljena pitanja, tako da ti odgovori budu dostupni svima koje zanimaju.

Kao prvo, sve kamere opskure napravljene od kutije za šibice, napravljene su za snimanje na LEICA film. Dakle mogu snimati serije snimaka (dok se ne "ispuca" film), kao i klasični analogni fotoaparati "leica formata". Nažalost sve su te kamerice od kutija za šibice sklepane na brzinu pa se često i "potroše" (raspadnu) prije nego dospiju ispucati svoj prvi film.

Kao drugo, format kutije za šibice diktira i format (veličinu) snimke, a on se ne razlikuje puno od formata koji klasični analogni fotoaparati snimaju na leica film (često su formati snimanja kamere iz kutije šibica čak i manji). U većini izvedbi kamera opskura od kutije za šibice izrađuje se "maska" formata snimke, što po mom mišljenju uopće nije potrebno. Držim da za snimku treba iskoristiti čitavu širinu filma, kao i čitavu (iz kazete izvučenu) dužinu filma.

Te su me dvije činjenice potakle da konstruiram kvalitetnu kameru opskuru za snimanje na leica film koja će (pod 1.) biti dovoljno robusna da se može dugo koristiti i (pod 2.), da radi snimke barem 2,5 do 3 puta veće od onih koje snimaju klasični analogni fotoaparati "leica formata". To su bile osnove na kojima je nastala LEI©ame®@ obs©u®@.

Tijelo kamere je napravljeno od čvrste papirne ljepenke (debljine 2mm), kao rasklopiva kitijica sa 3 pregratka. Preklopivi dijelovi su spajani krep samoljepivom trakom, a fiksni dijelovi su ljepljeni neoprenskim ljepilom. Dva vanjaska pregratka su kućišta za kazete leica filma, a srednji pregradak je komora za snimanje. Dubina (dakle i fokusna udaljenost), kao i visina kamere su zadani dimenzijama kazeta za film, a širina (je proizvoljna i) ovisi o željenoj širini snimke. Ovojnica kamere (koja služi i kao brava, a i zatvarač kamere) i navuče se preko sklopljenog tijela kamere (funkcionira kao i ovojnica kod kutije šibica) tako da tijelo kamere drži čvrsto zatvoreno, napravljena je od aluminijskog lima (debljine 0.24mm) ljepljena čvrstom samoljepivom trakom. Na poklopac tijela kamere nalijepi se plastično perce preko kojeg klizi perforacija uloženog filma. Nakon svakog prelaska rupice perforacije filma preko perca čuje se "klik". Broj "klikova" određuje kolika je dužina filma umotano u praznu kazetu. LEI©ame®@ obs©u®@ na kon svake snimke treba 19 "klikova" da spremi snimljeni dio filma u praznu kazetu, jer njena komora za snimanje ima širinu od 18 perforacija leica filma.

LEI©ame®@ obs©u®@: slikovni prikaz sklopljene i rasklopljene kamere sa presjecima i mjerilom. Pogledaj u punoj veličini.

col

agni
[27. 03. 2016.]

odlični su linkovi ..hvala i veliki pozdrav, Sretan ti Uskrs Ivica!

obscuras
[27. 03. 2016.]

LEI©ame®@ obs©u®@ radi takve snimke:

Karlovac

pixino
[29. 03. 2016.]

Ja sam prije tri godine napravio tutorial za izradu camere obscure iz kutije sibica sa kojom se ja zabavljam. Potreban alat i pribor, izrada te eksponiranje i obrada.

Nadam se ce se netko zainteresirati za ovakvu obscuru pa da imamo podosta radova ove godine iz HR.

Evo link: Link

obscuras
[31. 03. 2016.]

Siniša hvala Ti za link.

obscuras
[02. 04. 2016.]

Mnogo sam puta govorio i pisao; "Svjetlost je najsuptilnija tvar likovnog stvaranja." pa neće biti suvišno da to ponovim i na ovom forumu. Fotografsko slikanje je slikanje svjetlom. Fotografski aparat je tu samo sredstvo (alat, naprava) za slikanje, kao kist u slikara. Ako to znamo, tada su jalovi napori svih onih kramara koji nam velikim naporima pokušavaju podvaliti baš svoj proizvod kao nenadomjestivo sredstvo za stvaranje "umjetničke fotografije". Činjenica je da trgovci najčešće nemaju pojma što nude, jer svu njihovu pozornost uglavnom zaokuplja samo nagon za zgrtanjem novca, a kreativne potencijale njihovih proizvoda tek naknadno im otkrivaju umjetnici. Tada se događa (kao u ovom primjeru) da proizvođači (koji su uložili velika sredstva u proizvodnju) opreme za fotografsko slikanje, nađu još sredstava i za realizaciju djela nekog autora (umjetnika), koja će biti odlična promidžba za još bolju prodaju njihovog proizvoda. To je podrška o kakvoj umjetnici sanjaju.

Pojava dronova je logičan slijed u razvoju digitalne grane fotografskog slikanja, ali ideja za stvaranjem takve vrste slika (iz ptičje perspektive ili aerofotografije) je starija od dva stoljeća (samo što proizvođači dronova to uglavnom nemaju na umu zasljepljeni nagonom za zgrtanje novca). Najstariji primjer (suvremene povijesti) koji mi pada na pamet je aerostat breće Montgolfier (Joseph-Michel & Jacques-Étienne), koje je oduševio pogled na svijet iz (ptičjeg gledišta) njihova izuma, no to je bilo (u XVIII stoljeću) prerano da se onima koji su ostali na zemlji to vizualno iskustvo prenese slikom (jer tehnika fotografskog slikanja još nije bila razvijena). Čim se pojavila tehnika fotografskog slikanja, jedan od njenih pionira, Gaspard-Félix Tournachon (poznatiji pod svojim seudonimom Nadar) fotografskim je slikama snimljenim (u XIX stoljeću) iz zraka oduševio svoje suvremenike, a ostvario je tek dio sna braće Montgolfier. Na prostoru hrvatske fotografije, recantan primjer tog načina promišljanja i stvaranja fotografskih slika je "rasno grlo iz poletove fotografske štale" Šime Strikoman, sa svojim opusom "milenijske fotografije". Šimi je pojava drona otvorila daleko elegantniji pristup snimanju od onog kojim je promovirao tu svoju fotografsku viziju (sa kranova, skela i inih pogibeljnih naprava).

Dron, kao digitalno upravljiva letjelica može osim nosioca kamere biti i nosilac svjetla (ili bilo čega drugog primjerenog nosivosti drona). Nadalje, digitalna (programirana) upravljivost drona je isto tako i mogućnost za upravljanje jatom dronova. U primjeru koji ovdje možete vidjeti, radi se o postizanju rekorda za Ginisovu knjiga svjetskih rekorda, a zapravo o suvremenom načinu slikanja svjetlom koji je zabilježen videom. Pitam se dali je ikome palo na pamet da ovo zabilježi i fotografskom slikom (dugom ekspozicijom) ili kamerom opskurom i kakve bi se sve (monoskopske i stereoskopske) slike mogle stvarati programiranim jatom svjetala?

Kristinka
[02. 04. 2016.]

Zanimljiv post, mora se priznati...

obscuras
[06. 04. 2016.]

Fotozinerice & fotozineri! Ostalo je još 17 dana do svjetskog dana kamere opskure!

obscuras
[09. 04. 2016.]

Fotozinerice & fotozineri! Ostalo je još 15 dana do svjetskog dana kamere opskure!

agni
[12. 04. 2016.]

bravo za pixina i prelijepo za čuti i vidjeti zadnju potku!!!!

minimaliszt
[12. 04. 2016.]

RUPICA_ZA_8x10inca

obscuras
[12. 04. 2016.]

@minimaliszt možeš li napraviti makro snimku tog objektiva-rupice i pokazati sliku na forumu?

pixino
[13. 04. 2016.]

Kad se vec hvalimo sa rupicama... :)

...evo moje rucno izradjene cca 0,103mm kroz koju sam vec ispucao dvadeset rola 35mm filma

rupica

minimaliszt
[13. 04. 2016.]

rupica

bio
[13. 04. 2016.]

@minimaliszt ovo je dosta precizno, kako si ovo postigao ?

obscuras
[15. 04. 2016.]

Pixino 103 mikrona je fantastičan rezultat! Koja je debljina lima? Meni je ovo bila najbolja do sad (296 mikrona za negativ formata 15/20cm), a izrezal sam je u aluminijskom limu debljine 250 mikrona.

pixelometrijskaizmjerarupiceobjektiva

pixino
[15. 04. 2016.]

@obscuras - to je rupica na limu narezanom iz limenke od piva. Ne znam kolika mu je debljina. Jednu limenku narezem na komadice 3x3cm i onda na njima vjezbam. :)

obscuras
[17. 04. 2016.]

@pixino taj lim od pivskih limenki je krt, prgav! To je neka aluminijska legura. Debljina mu varira (ovisno sa kojeg dijela limenke je uzorak) od 0,07 do 0,16 mm, a pri narezivanju se "čupa" (kao stiropor).

Najfiniji lim koji sam do sada imao prilike koristiti za izradu rupica-objektiva bila je brončana folija debljine 0.18 mm (komadić sam dobio na poklon, a neznam gdje se i u koje svrhe može nabaviti) pa uglavnom koristim (otpadni) aluminijski lim ofset tiskarskih ploča (debljine 0.24 - 0.25 mm) koji je vrlo podatan za ručnu obradu.

Eto ove me godine zapalo da za svjetski dan kamere opskure nisam doma, pa taj dan obilježavam tu di jesam, ali moj rad za svjetski dan kamere opskure biti će u galeriji Hrvatske na sajtu http://pinholeday.org

Za sada na tom je sajtu objavljeno samo da ususret svjetskom danu kamere opskure, pariškoj javnosti otvaram hrvatski atelje u Cite' internationale des Arts, 22.4.2016. od 18:00 do 21:00 (jer tu je takav kućni red).

Pa hajdmo se urediti. Do svjetskog dana kamere opskure ostao je još samo t1!

obscuras
[18. 04. 2016.]

Zar će ove godine za svjetski dan kamere opskure u Hrvatskoj biti održana samo jedna radionica kamere opskure?!

Fotozinerica i fotozineri, ako za svjetski dan kamere opskure održavate radionicu, prijavite održavanje vaše radionice kao događaj na ponholeday.org!

obscuras
[18. 04. 2016.]

http://pinholeday.org/

obscuras
[19. 04. 2016.]

izložba ©ame®@ obs©u®@ 22.4.2016. open studio 8115 (CROATIE), Cité internationale des Arts, 18 Rue de l'Hôtel de ville, Paris, France

radionica ©ame®@ obs©u®@ 24.4.2016. open studio 8115 (CROATIE), Cité internationale des Arts, 18 Rue de l'Hôtel de ville, Paris, France

Bobo
[19. 04. 2016.]

Pozdrav ekipa,

nisam baš aktivan ovdje (ne znam zakaj, valjda sam lijen :D ), ali evo, prijavljuem jednu skromnu radionicu camere obscure u Zagrebu. Start je u nedjelju u 11h, pivnica Pinta (prolaz u Radićevoj 3, stražnja prostorija, pitati konobara/gazdu). Raditi ćemo cameru obscuru od kutije šibica. Naravno, tko želi može napraviti i nešto drugo, ali to ide na vlastitu inicijativu. Radionica je besplatna (ok, možete me počastit pivom ;) ), a Pivnica Pinta će nas opskrbiti sa deset kutija šibica, ja ću ponijeti izolir traku i par limenki za rupice. Vi morate samo donijeti film (no neće škoditi da ponesete i izolirku, biti ćemo brži). Mjesta su ograničena što zbog prostora, što zbog činjenice da neću moći svima biti "mentor" ako bude vas previše.

Držati ćemo se recepta koji je dao Pixino (puno hvala na tekstu, super je!). Planirano trajanje radionice je max 2 sata, nakon čega idemo fotkati po gradu. Skenirane fotke, kao i fotke atmosfere sa radionice, biti će objavljene na mom Facebook pageu (ajdeee, stisnite lajk ;) ) i webu.

Šiknite mi poruku za prijavu, bilo ovdje ili na FB ili na web.

pixino
[19. 04. 2016.]

@Bobo

Drago mi je da ti se svidja moj recept i jos draze mi da ces raditi radionice.

Ja sam prosle godine u sklopu otvorenih vrata udruga Foto kluba Čakovec isto imal radionice gdje si dobio sve, samo je trebalo prijaviti se i doci. Odrasli bas nisu ozbiljno shvatili izradu kamere iz kutije sibica ali su se zato prijavile 3 djevojcice od 8-9 godina i uspjesno savladale radionice. U biti, one ni nisu znale sto ce raditi jer ih je majka jedne od njih prijavila. :)

Evo kako je to bilo:

radionice

pixino
[19. 04. 2016.]

Jedan selfi djevojcice koji je napravljen sa kamerom tih radionica:

selfi

Najvise me radovalo da su cure sve shvatile kako to funkcionira i jos k tome dobile odlicne rezultate nakon razvijanja i skeniranja filma.

Bobo
[19. 04. 2016.]

@pixino Odlično! na žalost nisam u gradu našao jeftinih filmova pa ne mogu baš sve dofurati :/ Najjeftinije je u Mulleru, 3x po 24 snimke za 50kn.

Nego da se pohvalim, uspio sam napraviti rupicu 0.11 mm. Ipak mi se folija poklopca od jogurta čini super materijal za rupice :)

0.11 mm

pixino
[19. 04. 2016.]

Vazno da je rupica kak treba - dal je piva ili jogurt manje vazno! :)

obscuras
[20. 04. 2016.]

Tak je pixino! Važno je da rupica-objektiv bude napravljena kak treba. Promjer rupice što manji, a lim što tanji. Idealna bi bila rupica promjera 55 mikrona u limu debljine 5 mikrona, ali u tako tankom limu ručnim radom bi se teško mogao dobiti dobar rezultat, zato rupica-objektiv treba biti ljevkastog oblika, tako da se lim prema rubu rupice sve više stanjuje, jer rupice-objektivi takovog oblika propuštaju svjetlo u širem kutu pa na snimkama nema jakog "vinjetiranja".

pinhole

minimaliszt
[20. 04. 2016.]

Kamera sklepana!

8x10_kamera_za_Sinar_plocice

obscuras
[20. 04. 2016.]

Bravo marine! To će biiti dobre snimke! Veliki format! Snimat ćeš na planfilm?

obscuras
[22. 04. 2016.]

Kod kamere opskure, veliki format negativa (snimke) = visoka razlučivost (rezolucija)!

. . . . , a prexutra je svjetski dan kamere opskure!

obscuras
[24. 04. 2016.]

Fotozinerice i fotozineri!

Želim Vam uspješna snimanja!

Nadam se daćete rezultate vašeg rada predstaviti i na ovom forumu (i vašim albumima), a ne samo u galeriji Hrvatske na portalu The Worldwide Pinhole Photography Day-a.

obscuras
[24. 04. 2016.]

Kako Vam ide?!

sneak
[24. 04. 2016.]

ja bio u Maksimiru, kasnije razvijam. kad se posuši, skeniram i uploadam :D

sneak
[24. 04. 2016.]

upravo hoću uploadati na pinholeday, ali mi javlja grešku da moram unijeti prezime i email, a unesem sve normalno.

sneak
[24. 04. 2016.]

upravo hoću uploadati na pinholeday, ali mi javlja grešku da moram unijeti prezime i email, a unesem sve normalno.

dvalenti
[24. 04. 2016.]

Zašto Hrvatska ima dvije galerije?

- Croatia

- Hrvatska

obscuras
[25. 04. 2016.]

@davalenti, to pitanje si mogao postaviti timu Worldwide Pinhole Photography Day-a, ali kad nisi Ti, ja sam ih zapitao:

Koji je povod privilegiji da Hrvatska

(Croatia, Croazia, Chorvatsko, Chorwacja, Croația, Hrvaška, Horvátország, Xorvatiya, Хрватска, Хорватия, Харватыя, Хърватия, Kroatië, Kroasia, Hırvatistan, Κροατία, קרואטיה , . . . )

ima dvije galerije?!

viper
[25. 04. 2016.]

Ivice, ne rade oni linkovi za galerije prošlih godina, a na ovogodišnjoj također ne mogu vidjeti stare godine?!

pixino
[25. 04. 2016.]

Obscuras: Kako Vam ide?!

Sa obscurom na foto papir nisam bas najbolje prosao. Nisam jos savladao kemiju ili me papir zeza. Imam nesto snimaka na obscuri od kutije sibica. Jos je moram ispucati do kraja. I jos cekam obscuru solarografiju koja je vani od 18.03. a ostavit cu je do 18.05. ili jos duze.

obscuras
[26. 04. 2016.]

@viper, fakat, nekaj nije u redu sa linkovima. Možda su se nekaj zmenjali otkad su nalinkani u forumu.

Ak se clickne na postavljene linkove u prvom postu ovog foruma;

Worldwide Pinhole Photography Day 2013., Worldwide Pinhole Photography Day 2014. ili Worldwide Pinhole Photography Day 2015.

niš se ne dogodi osim kaj se pojavi: "upit_pitanje krepal, administratoru je poslana poruka o grešci.…"

Juče sam pregledaval stare galerije tak da sam kopiral URL ovogodišnje galerije:

http://pinholeday.org/gallery/2016/index.php?formType=list&f_action=refresh&countryName=Hrvatska&provinceName=&cityName=&Country=Hrvatska&Province=

pa sam na njemu pobrisal "rep" i ostavil samo ovo: http://pinholeday.org/gallery/2016

onda sam umjesto 2016 ukucal 2013 pa mi se otvorila galerija iz 2013. godine. Probal sam tak pregledati galerije još nekih ranijih godina i funkcioniralo je.

@pixino, nadam se da ide dobro (da su kamere još na mestima di sam ih ostavil) ali to bum videl kad se vratim iz Pariza (to bu brzo). Prije puta sim, postavil sam jednu cilindričnu solarografijsku kameru opskuru u Zagrebu, a druga snima još od prosinca. Tu sam na prozor pariškog ateljea, čim sam došel zakajlal jednu cilindričnu solarografijsku kameru opskuru (od pixe pive kojom sam ispral grlo od puta) koja snima celo vreme, a skinul bum je kad se spakiram za povratak (29.4.) pa bum onda mogel usporediti solarogram Zagreba i Pariza. Tu sam do sad snimil 27 panorama sa TETROM (samo sam nju fural), ali nisam ih finaliziral (to bum delal doma). U nedelju (24.4.) sam imal workshop sa rezidentima Cite'a bez velike filozofije i kemije. Svi koji su to htjeli mogli su upucati neku sliku na moju NOKIA opskuru. Trebali su još i jedan notesić ostaviti podatke (ime slike, svoje ime i m@iladresu), a ja bum sve poslal na pinholeday i zmejlal im linkove da vide svoje slike i daunloudaju ih ak hoćeju. Radionicu su popunili rezidenti iz 15 država; Austrije, BosneiHercegovine, Bugarske, Finske, Francuske, Grčke, Iraka, Irana, Libana, Makedonije, Palestine, Rumunije, Srbije, Švedske i Turske. Njviše je bilo Francuskinja i Francuza, kaj je i normalno.

minimaliszt
[26. 04. 2016.]

Negativi razvijeni!

8x10_C-41_lochkamera_ZD

obscuras
[26. 04. 2016.]

Odlično Marine! Imaš li mogućnosti da snimke (do finalizacije) obrađuješ analogno ili ćeš finalizaciju (negativ-korektiv-pozitiv) provesti digitalno?

obscuras
[26. 04. 2016.]

Evo linka na kojem se može pregledati rezultate moje pariške radionice: http://pinholeday.org/gallery/2016/index.php?formType=list&groupname=camera+obscura+Cit%C3%A9

minimaliszt
[26. 04. 2016.]

Kontaktnu kopiju na standardnom kolor papiru mogu napraviti, optičko povećanje tek uz dosta diplomacije i šaha.

Kristinka
[26. 04. 2016.]

Kak stojimo ove godine na PH dayu? :)

obscuras
[27. 04. 2016.]

@Kristinka, ovogodišnji ishod će biti poznat nakon zaključivanja prijema radova na sajt pinhileday.org , a to je 31. svibnja. Dakle početko lipnja će se moći rezimirati kako je prošao ovogodišnji Worldwide Pinhole Photography Day.

Bobo
[27. 04. 2016.]

Šestero ljudi okupilo se u Pinti u ZG na radionici koju sam vodio..složili smo obscure od kutije šibica, dobro se zezali, malo fotkali i sad čekam da ekipa ispuca filmove :) Fotke sa radionice pogledajte na Fejsu!

Kristinka
[27. 04. 2016.]

Obscuras, fala. :) Zaboravila sam da moram čekati dok ne istekne rok za prijavu...

obscuras
[27. 04. 2016.]

@Bobo kad buš na pinhodleday.org denul slike polaznika radionice kutijošibična kamera opskura, objavi to na ovom forumu.

Bobo
[28. 04. 2016.]

@obscuras budem :)

viper
[29. 04. 2016.]

našao sam OVO na eBay-u pa me zanima je li to OK?

pixino
[30. 04. 2016.]

@Bobo - meni ne prikazuje fotke na tom linku. Samo naslovnicu. To je sigurno vidljivo samo za ovisnike o fejsu. :(

pixino
[30. 04. 2016.]

@viper - sigurno je ok. Ali nije bit tog svega da kupis. Bit je da je sam napravis! :)

viper
[01. 05. 2016.]

svakako da je fora (sve) sam napraviti, ali nisam baš vičan korištenju lasera ;)

obscuras
[04. 05. 2016.]

@viper, koliko sam se do sada sretao sa laserom bušenim rupicama, nisam naišao na lijevkasti (konusni) profil (poprečni presijek) objektiva-rupice koji u odnosu na valjkasti (cilindrični, kakav se buši laserom ili svrdlom) bolji, jer manje vinjetira (ima manje zatamnjenje po obodu slike). Budući da slika daje zorno pojašnjenje ilustrirao sam to ovako: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/s2048x2048/13036473_10154267966824835_1305773734_o.jpg?oh=414d22f36dfd02aece6790d41ffbc9e7&oe=572D2B2A

viper
[05. 05. 2016.]

Znam Ivice, to si me bio ranije naučio, ali želio sam isprobati i tu lasersku rupicu, treba probati više rupica, da znaš koja je najbolja, zar ne?! ;)

Ma mene čudi jedna druga stvar, danas je već 5. svibnja, a HR galerija broji 10 (deset) fotografija?! Što je s tvojom fotkom, fotkama tvoje grupe, kao i drugih HR autora?! Ne mogu vjerovati da je 10 konačan broj?!

Hrvatski autori 2016.

viper
[05. 05. 2016.]

A prošle godine 94!!!

viper
[05. 05. 2016.]

Dobro, dobro, sad sam vidio da je rok do kraja mjeseca, znači da će sigurno biti još fotki :)

Kristinka
[05. 05. 2016.]

"Mora" biti još fotki. :) nećemo valjda biti lošiji od samih sebe. :)

Bobo
[08. 05. 2016.]

Evo napokon ispucao i razvio svoj film..super su fotke! Dakle obscura od kutije šibica:

prkno

obscuras
[09. 05. 2016.]

Evo i pariške solarografije koju sam napravio u grupi "camera obscura Cite'2016." kao mali prilog galeriji Hrvatske na Worldwide Pinhole Photography Day-u. Snimana je od 06.03.2016. u 10:00;00 do 28.04.2016. u 23:00;00 na foto papir EfKe BROMAL ekspozicija je trajala 53 dana i 13 sati (1285 sati) ili 4,626.000 sekundi. Budući da je snimana u razdoblju proljetne ravnodnevnice kada se sunce najbrže "uspinje" svaki dan sunce je ostavljalo novi (viši trag). Bilo je nažalost dosta tmurnih i oblačnih dana. http://pinholeday.org/gallery/2016/index.php?id=1737&groupname=camera+obscura+Cit%C3%A9

pixino
[09. 05. 2016.]

@Bobo: dobro si savladao kutiju sibica! :)

@Obscuras: Odlicno je ispalo!

Drzim fige da se bu na mojoj barem nesto vidjelo! :) ...jos desetak dana.Napetost raste! :)

obscuras
[10. 05. 2016.]

ParisSolarography

viper
[10. 05. 2016.]

viper
[10. 05. 2016.]

Soili Mustapaa, "ivica in Paris"

Helsingby, Western Finland, Finland (member of camera obscura Cité group)

obscuras
[12. 05. 2016.]

Do sada 12 slika u galeriji Croatia i jedna u galeriji Hrvatska! Još nisam dobio odgovor pinholeday-org-a na postavljeno pitanje zašto imamo dvije galerije!? Ovo je slika fotozinera Borisa Štromara (Bobo)

boristromar

minimaliszt
[12. 05. 2016.]

anja_doro_1_v3

pixino
[13. 05. 2016.]

Bravo minimaliszt! Predobro je ispalo! Kolko je trajala ekspozicija?

minimaliszt
[13. 05. 2016.]

Dvije minute.

obscuras
[13. 05. 2016.]

Odlično! Sad sliku samo dodaj i u galeriju na pinholeday.org! Tamo možeš priložiti i sliku kamere kojom je ovo snimljeno. :)

viper
[13. 05. 2016.]

evo i meni stigla rupica

viper
[13. 05. 2016.]

link na eBay-u

alfa91
[14. 05. 2016.]

Interesantno ;)

obscuras
[19. 05. 2016.]

Odlične makrosnimke Igore!

viper
[20. 05. 2016.]

Hvala, u jednoj ruci fotić, a u drugoj pločica :)

pixino
[21. 05. 2016.]

Evo mojih jaja na Svjetski dan pinhole fotografije! :)

jaja

Ne znam objasniti sto mi se dogodilo sa solarografijom. Skinuo limenku nakon dva mjeseca. Otvorio i pronasao bijeli foto papir. Nikakvog zapisa!!! Isao sam odmah sa svjetiljkom provjeriti da li je rupica u redu. Sve uredno probuseno. Papir je nakon eksponiranja na svjetlo potamnio, dakle reagira. Ne znam sto se dogodilo.

Uglavnom, od pokusaja fotkanja na fotopapir, pa solarografija, na kraju sam poslao fotku od obscure iz kutije sibica koja nikad ne zasteka! :)

Anci
[24. 05. 2016.]

Imamo li grupu u koju stavljamo mimo Hr?

obscuras
[24. 05. 2016.]

Nemamo (na WWPPD2016.prijavljenu) grupu (kao fotozine ili sl.), samo što Hrvatska ima na WWPPD2016. dvije galerije. Jedna je Croatia, druga je Hrvatska. Pisao sam im već 3 puta da to isprave ali sve je ostalo po (njihovom) starom.

Anci odlična Ti je slika, a i kamera.

Anci
[25. 05. 2016.]

Hvala Obscuras! I hvala na podsjetniku!

obscuras
[28. 05. 2016.]

Radovi se mogu slati još samo sljedeća 3 dana (72 sata i 15 minuta).

obscuras
[02. 06. 2016.]

Gotovo je!

U ovogodišnjoj galeriji WWPPD-a objavljeno je 2599 radova (od 2671 prispjela, dakle 73 rada su diskvalificirana). Ove godine (valjda zahvaljujući američkom poznavanju zemljopisa) tri zemlje imaju po dvije galerije. To su Hrvatska (Croatia - Hrvatska), Poljska (Poland - Polska) i Rusija (Russia - Росия). Hrvatska je (u dvije galerije, 53 + 1) predstavljena sa ukupno 54 rada (što je malo više od 2% svjetske produkcije). Kao i do sada, zanimljivi će biti konačni podaci. Hvala na sudjelovanju svima koji su svojim radovima napunili galeriju Hrvatske.

obscuras
[02. 06. 2016.]

Na kraju bič puca! Bravo Belaji! Na mladima svijet ostaje!

obscuras
[02. 06. 2016.]

Jana Belaj:

JanaWWPPD2016

obscuras
[02. 06. 2016.]

Jana snima

JanaBelaj

janimir
[03. 06. 2016.]

:)

obscuras
[03. 06. 2016.]

Evo rezultata WWPPD-a 2016. Po broju poslanih radova Hrvatska je na dvanaestom (12), a po broju slika na milijun stanovnika na drugom (2) mjestu! Na listi "po broju slika na milijun stanovnika" na prvom je mjestu Slovenija, ali nažalost nijedan rad u galeriji Slovenije nije snimljen sa ONDU slovenskom kamerom opskurom Elvisa Halilovića.

lista

janimir
[04. 06. 2016.]

ONDU je prekrsana kamera, odnosno cijeli niz raznih formata, no mislim da je odveć skupa.

minimaliszt
[04. 06. 2016.]

Amerikancima nije skupa - oni padaju na "handmade in Europe". Radi njih i postoje Kickstarter i Indiegogo.

obscuras
[08. 06. 2016.]

U više sam mnavrata isticao: Čuda ne postoje ali će se početi stvarati kada se nanotehnologija upusti u rješavanja kamera opskura! Eto naznake da to počinje.

minimaliszt
[09. 06. 2016.]

FOLIJA

obscuras
[10. 06. 2016.]

Evo čitave tabele WPPD-a

tabelawwppd2016

Bobo
[11. 06. 2016.]

Dobri smooo! :)

minimaliszt
[11. 06. 2016.]

Tko zna, zna.

Nemate ovlasti aktivnog sudjelovanja. Morate biti registrirani i prijavljeni.

site copyright © 1998.-2019. Janko Belaj / Fotozine "Žičani okidač"   [site powered by Zine V3 alpha 9.1]   .:korisnički ugovor / terms of use:. …& obavezno štivo!
built with bbedit Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!

Zbog nekog doista blesavog EU zakona dužni smo vas informirati da i naš Fotozine rabi cooki-e (kažu da su to “kolačići”) kao i valjda 99.999% stranica na kugli zemaljskoj. Za izvan nje nemamo informacija. S tim keksima mi ne otkrivamo vašu dob, visinu, debljinu, sposobnost kadriranja, lažiranje exifa i niš takvoga, već nam samo pomažu da se logirate i tak to. A kaj sad možete? kliketnut dole i reć poruci izazvanoj idiJotskim zakonom adio… (A mi smo vas zakonski informirali :P ;))

Bla, bla, tri put Hura i O’Kej…